Waarom zijn wij Nederlander?

Geplaatst op 28 juni 2018 door

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 9 juli 2018 in Café Van Beek komt Samira Bouchibti spreken over haar nieuwe boek Waarom zijn wij Nederlander?.

Een vraag, die de meeste Nederlanders zichzelf zelden stellen, maar die in de scholen van vooral de grote steden nogal eens tot felle discussies kan leiden. Samira Bouchibti schreef er in opdracht van de Gemeente Den Haag een boek over, dat in juni 2018 is uitgekomen. Klik hier voor de toespraak van burgemeester Pauline Krikke bij de presentatie van het boek.

Het boek voorziet in een schreeuwende behoefte van voornamelijk leerkrachten, maar ook andere professionals, die te maken krijgen met het bespreekbaar maken van controversiële onderwerpen. Niet alleen op scholen, maar ook in de media worden deze complexe onderwerpen en discussies nog té vaak vermeden. In het boek worden hot items niet geschuwd. Om de discussie aan te zwengelen, in banen te leiden en meer begrip te brengen is dit boek voornamelijk een gebruiksvoorwerp. Het gaat zonder twijfel helpen een discussie op gang te brengen en te houden (!) op plekken in de samenleving waar dit het hardste nodig is.

Samira Bouchibti heeft voor dit boek jaren gastlessen gegeven aan leerlingen en studenten, maar ook docenten gaf ze trainingen in het opgooien van ballen en die in de lucht houden. Het is daardoor ook rijk aan alle mogelijke en onmogelijke voorbeelden, vaak geestig en ontroerend. Tijdens deze lessen heeft ze zoveel munitie verzameld, dat het boek zijn doel niet zal missen. (Er)bij blijven is vaak het motto.

NB: Onder de winnaars van een kleine quiz over wat vrijdenken is worden twee exemplaren van het boek verloot.

Klik hier voor meer informatie.
2 reacties “Waarom zijn wij Nederlander?”


 1. Joop H. schreef:

  “Waarom zijn wij Nederlander?
  “Dat heb ik me nog nooit van mijn leven afgevraagd.
  Ik ben een wereldburger.
  Nederland is een bekrompen k#tlandje, bestuurd door een per abuis gekozen stelletje halve zolen!

 2. Frank Brakel schreef:

  De vraag is interessant, de reactie van Joop H lijkt me wat kort door de bocht. Het is een vraag naar de ordening van de wereld in nationale staten, die zich als waarheid voor practisch iedere wereldburger presenteert. Deze staat lijkt het nauwelijks ter discussie, dit in schril contrast met de consequenties ervan. Immers, uit dit gegeven volgen diverse ideologieen, die elkaar vaak uitsluiten, met ongebreidelde concurrentie en mogelijke oorlogen tot gevolg, terwijl rationeel gezien samenwerking voor de hand lijkt te liggen.
  Het lijkt mij de moeite waard de consequenties van de ordening te doordenken met behulp van het denkkader van de “Vrije Gedachte” .
Reageer