Vrijdenkersdag 2016: De liberale islam bestaat niet

Geplaatst op 14 april 2016 door

Klopt! Er is maar één islam. Een afwijkende interpretatie kun je geen islam noemen. Dat zijn ook geen moslims.”
Klopt niet! Hij bestaat namelijk wel. Kijk maar naar de meerderheid van de moslims, die in vrede leven in onze samenleving.”
Klopt! De islam is niet liberaal, maar de (meeste) moslims zijn dat wel.”
Klopt niet…?
Eh…

Tolerantie is nog steeds heilig verklaard. Openlijk erop wijzen dat de Bijbel en de Koran bol staan van levensgevaarlijke onzin, staat haaks op de tolerantie van de gematigde gelovigen en de cultuurrelativisten. Maar we kunnen ons de luxe van zo’n politieke correctheid niet langer veroorloven. Er zal dus iets moeten gebeuren. Velen hangen de opvatting aan, dat de moslims dat zélf moeten doen. Dat het ‘van binnen uit’ moet komen. Sam Harris heeft in zijn boek ‘Van God Los’ ook deze kwestie besproken. Hij schrijft:

“De deuren die wegvoeren van een letterlijke opvatting van de heilige geschriften gaan niet van binnenuit open. De gematigdheid, die we onder niet-fundamentalisten zien, is geen teken dat het geloof zélf zich heeft ontwikkeld. Zij is het resultaat van de mokerslagen van het modernisme, die hebben aangetoond dat bepaalde geloofsartikelen reden geven tot twijfel.”

Dit inspireert ons om op die deuren te blijven bonken!

Maar heeft dat zin? Brengt dat juist niet onze samenleving in gevaar? Moet/Kan de islam hervormd worden? Heeft er ooit een liberale islam bestaan? Moeten niet-moslims zich daarmee bemoeien? En zo ja…hoe dan? Wat is de rol van de media? En de rol van het onderwijs? En welke kaders geeft de politiek aan? Over deze en andere vragen gaat de discussie op de Vrijdenkersdag 2016.

Klik hier voor meer informatie over het programma, de sprekers en aanmelding.
3 reacties “Vrijdenkersdag 2016: De liberale islam bestaat niet”


 1. ben warner schreef:

  Als je de Islam vergelijkt met een boom, kom ik tot het volgende. De wortels grijpen diep in het verleden en laten zich niet gemakkelijk kappen. De bladeren kunnen we proberen te snoeien, maar dat maakt de stam alleen maar weerbarstiger. De stam zelf kan alleen worden verwijderd door de hele boom om te hakken. Dit nu zullen de islam-aanhangers zelf nooit doen. En vrijdenkers schuwen dit soort geweld. We moeten erkennen, dat in onze geloofscontreien pas na eeuwen van verlichting en ruim baan voor de wetenschap het geloofsbos nog lang niet is gerooid. Integendeel de hang naar mystiek en houvast neemt toe. De logica als verdelgingsmiddel krijgt voor geen spat vat. Ook wetenschapskennis glijdt langs de marmeren bast af. Het heeft er veel van weg, dat het menselijk brein geen moeite heeft met twee uitersten. Of is het zo, dat het mythische denken nog steeds regeert en aan de menselijke behoefte met meer succes appelleert dan het vrijdenken? We beleven in deze dagen heftige discussies over de vrijheid van meningsuiting en geschrift. Het zal nog lang duren, vrees ik, voordat bijvoorbeeld onze regering zo opkomt voor de vrijheid van denken.

 2. Els Geuzebroek schreef:

  De islam is ooit in elkaar gesleuteld als oorlogsgodsdienst en onderwerpingsgodsdienst. Op momenten dat minder geweld en intimidatie plaatsvindt om de schaapjes bij de kudde te houden kunnen moslims zich natuurlijk wel aan de godsdienst en de groep ontworstelen, maar de islam zelf wordt er niet liberaler van, hooguit iets ongevaarlijker.

  Momenten van liberalisatie moeten worden aangegrepen om deze religie te ontmaskeren als een instrument waar gewetenloze heersers van profiteren, zelfs nog vandaag de dag.

  Dit geldt natuurlijk voor alle godsdiensten, maar de islam is wel erg waterdicht in elkaar getimmerd, het is erg moeilijk eraan te ontsnappen. Inderdaad, zoals Sam Harris zegt, er moet van buitenaf op de deuren worden gebeukt, want van binnenuit is het levensgevaarlijk om sceptisch te zijn.

 3. Clara schreef:

  Din header är kanske det sista Elitsbeah (och alla andra som besöker hennes blogg) väljer att sätta sin energi på!!
Reageer