Vrijdenkerscafé – maart 2014

Geplaatst op 15 februari 2014 door

Ben jij op zoek naar een groep atheïsten/vrijdenkers die in is voor gezellige en ongedwongen bijeenkomsten? Maar mag een gesprek voor jou ook best wel eens gaan, over voor vrijdenkers relevante onderwerpen? Vind je het leuk om maandelijks, met een drankje erbij, elkaar te ontmoeten om te discussiëren over uiteenlopende (en actuele) onderwerpen van wetenschap tot mensenrechten? Dan zijn de Vrijdenkerscafe’s echt iets voor jou! Spreekt dit verhaal je aan, dan nodigen we je van harte uit om eens te komen kijken. Hopelijk tot snel!

Is er geen Vrijdenkerscafé bij jou in de buurt en vind je het leuk om er één op te richten? Stuur dan een berichtje naar: info@devrijegedachte.nl

 

Utrecht:

Datum: woensdag 5 maart
Locatie: kelderzaal van Bar Restaurant Walden, Domplein 16, Utrecht
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
Kosten: drankje aan de bar voor eigen rekening
Aanmelden: utrecht@devrijegedachte.nl (contactpersoon: Richard Duijnstee)

Thema: ‘Training debating skills’ door Marlies de Jel.
Goed luisteren, je inleven, plus duidelijk en beknopt je standpunten naar voren brengen vereist oefening. Vrijdenken betekent het bij anderen aanwakkeren van de natuurlijke nieuwsgierigheid naar de wereld en het universum. Het aanzetten tot kritisch denken zonder dogma’s of vooringenomenheid. Het is daarom handig en raadzaam om dit helder te kunnen uitdragen op een manier dat er daadwerkelijk naar je wordt geluisterd. Dit laatste is natuurlijk iets anders dan dat je ook geloofd wil worden. Je wil bewerkstelligen dat mensen zélf onderzoeken. Hoe precies stimuleer je mensen om dat te doen?

 

Deventer:

Datum: donderdag 6 maart
Locatie: Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 9, Deventer
Tijd: 19.30 tot 22.00 uur
Kosten: drankje aan de bar voor eigen rekening
Aanmelden: deventer@devrijegedachte.nl (contactpersoon: Hans de Vries)

Thema: Het vrijdenkerscafé de Tafel van de Rede is donderdag 6 maart verplaatst naar het Burgerweeshuis waar Beats & Politics plaatsvinden in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Aangezien twee van de organisatoren/deelnemers van het vrijdenkerscafé de Tafel van de Rede betrokken zijn bij de Partij van de Rede – ASP, die deel neemt aan de verkiezingen, is het Vrijdenkerscafé verplaatst. Op 19 maart zijn de lokale verkiezingen. Op de politieke avond Beats & Politics gaan jongeren en lokale politici met elkaar in discussie over onderwerpen die de jongeren in Deventer echt raken. Na afloop wordt in het Burgerweeshuiscafé gedanst, gediscussieerd en gedronken op Politiek Gedraai (favoriete nummers) van de Deventer politici.
13 reacties “Vrijdenkerscafé – maart 2014”


 1. henri van raamsdonk schreef:

  Ga niet oprichten maar als er een in Den Haag komt hoor ik het graag.
  met Voltaire groet

  Henri

 2. Jan van der Gaag schreef:

  Een prachtig idee om een vrijdenkerscafé op te richten.

 3. Hans Velderman schreef:

  Behalve het gestolen Heinekenetiket? Wat geeft het etiket weer? Wat wilt u met een atheïstisch café? Alcohol voor minderjarigen vanaf het 16e levensjaar? Uw politieke vertegenwoordigers, de goddelozen: PvdA, VVD en D66 raden het nuttigen van alcohol onder de 18 jaar af. (Kun je beter katholiek of andersgelovig zijn). Wilt u slechts leden vanaf 18? Of bedoelt u het als een alternatieve koffieshop? Een café met geestrijke gedachten waaraan ook jongeren onder de 18 jaar zich kunnen laven. Een nieuwe selectie van misdienaars aan het altaar van het nieuwe geloof, “de wetenschap”. Wat bracht dit nieuwe geloof ons eigenlijk? Technische mogelijkheden (atoomwapens en andere massavernietigingswapens). Politieke oplossingen (zonder religie), communisme, kapitalisme, psychiatrische instellingen, etc. Als u in uw café iets wilt schenken? Ouwe klare- of jonge klare (hopelijk overdachte) taal.

 4. Jan van der Gaag schreef:

  @ Hans Velderman #3
  Wat is er mis met gelijkgestemden die gezellig samenkomen? Die ergens over willen praten of discussiëren onder het genot van een drankje (met mate!)? Bovendien bestaan het filosofisch café en het sciencecafé al. Van een religieus café heb ik overigens nog nooit gehoord.

  Wat heeft de wetenschap ons gebracht? Nou, naast wapens (ja die ook) medicijnen en therapieën (geneeskunde), materialen (natuurkunde), cryptografie (wiskunde), leeftijd van het heelal (kosmologie), evolutie van het leven (biologie), verdwenen beschavingen (archeologie), enz. dus zo eenzijdig slecht als u het voorspiegelt is wetenschap niet.
  Helaas zijn er mensen die wetenschap of geloof voor hun eigen machtsdoeleinden willen ge-/misbruiken. Reken dat die mensen aan en niet de wetenschap of het geloof.

 5. pieter bolleman schreef:

  Geloof vergelijken met wetenschap zoals hr.Velderman schrijft is wel het laatste wat bij mij opkomt. De verschrikkelijke oorlogen die, sinds een paar duizend jaar zijn gevoerd, uit naam van een anropomorf waanidee (nog steeds)bewijst het.
  Trouwens, wie zei ook al weer,” mensen die leefden in de zevende eeuw voor christus, hadden er totaal geen idee van dat zij in de zevende eeuw voor christus leefden”.
  Een vrijdenkerscafe in den Haag, graag.

 6. Jan Bontje schreef:

  Chapeau, Pieter Bolleman.
  (Gods)Geloof is per definitie -o-n-v-e-r-e-n-i-g-b-a-a-r- met wetenschap.

 7. Jan ten Cate schreef:

  Een vrijdenkerscafé in Den Haag zou fijn zijn inderdaad Pieter!

 8. Eric Jan Taapken schreef:

  Is er al een zo’n soort pub in Rotterdam?
  Zo ja dan hoor ik het graag waar die pub zit.

 9. Jan Bontje schreef:

  Er is in Rotterdam wél (al jaren) een “humanistisch café”. Misschien een idee om daar te vragen of het mogelijk is geregeld of althans en toe een “vrijdenkers café”te houden?

 10. Jack de Kock schreef:

  Ja, ook ik zou het interessant als er een vrijdenkerscafe in Tilburg of Breda zou zijn.

 11. Niek Groot schreef:

  Als in Haarlem een vrijdenkerscafe zou zijn zou ik er een trouwe klant zijn.
  ng.

 12. Rein Zunderdorp schreef:

  In Den Haag heeft Jannie Overdijk onlangs een Vrijdenkers (gespreks)groep opgericht. Misschien kan daar ook een café uit voortkomen?!

 13. Toon Oostelbos schreef:

  Een beetje vrijdenken in omgeving Tilburg-Waalwijk, onder het genot van een kruidenthee lijkt me wel wat.
Reageer