Voorwaarden voor vrijheid

Geplaatst op 7 september 2016 door

Dat democratie van onderaf even verleidelijk als problematisch is, zien we niet alleen bij de Occupy-beweging en de Arabische lente, maar ook in de geschiedenis. In 1848 trok een golf van revoluties over ons continent. Plotseling kregen miljoenen Europeanen de kans hun stem te laten horen in drukbezochte volksvergaderingen en politieke clubs. In dit moment van gekte leek even alles mogelijk. De toekomst lag open.

De revoluties van 1848 (de Europese lente) werden uiteindelijk allemaal neergeslagen of doofden uit, maar de ervaringen van dat jaar zouden de politieke cultuur in Europa blijvend veranderen. Ze maakten uiteindelijk toch de moderne democratieën mogelijk die wij tegenwoordig als vanzelfsprekend beschouwen, maar die nog lang niet overal vanzelfsprekend zijn.

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op 12 september 2016 beschouwt dr. Geerten Waling vanuit historisch perspectief de culturele voorwaarden voor de democratie, die in 1848 beklijfden op het Europese continent. Hoe komt het dat de landen in West-Europa zich sindsdien hebben ontwikkeld als vrij, seculier en democratisch? Geerten put hierbij uit zijn proefschrift 1848 – Clubkoorts en Revolutie. Democratische experimenten in Parijs en Berlijn, dat gelijktijdig met zijn promotie verscheen in mei 2016 bij Uitgeverij Vantilt, Nijmegen. Het boek is momenteel genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2016.

geertenwaling 100x100

Geerten Waling (1986) is historicus en publicist en is werkzaam als postdoc-onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich daar bezig met een interdisciplinaire benadering van democratie, legitimiteit en vertrouwen. Eerder werkte hij mee aan de Elsevier-boeken Ernest Renan, Wat is een natie? (2013) en De geboortepapieren van Nederland (2014).

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Klik hier voor meer informatie.
2 reacties “Voorwaarden voor vrijheid”


  1. Hans Velderman schreef:

    Er is slechts 1 vrijheid mogelijk. Jezelf beperken binnenin je eigen gevangenis. Wil je meer vrijheid? Word dan medogenloos en hak alle beperkingen om. Overkomt je als hakker ook door andere hakkers.
    Vrijheid is een woord. Vrije wil is een woord. Reëel voor de kunstenaar, dromer, religieuze.
    Onbereikbaar voor anderen! Gewoon een droom, geloof er in. Slaap maar lekker verder.

  2. Cami schreef:

    The’ers nothing like the relief of finding what you’re looking for.
Reageer