Geloofsopleggedrag – Tafel van de Rede

Geplaatst op 2 oktober 2014 door

Op donderdag 2 oktober 2014 is weer de maandelijkse Tafel van de Rede te Deventer.
Voor het komende vrijdenkerscafé de Tafel van de Rede zullen we het volgende onderwerp bediscussiëren:

De relatie tussen de vrijheid van meningsuiting en
het geloofsopleggedrag in de publieke ruimte.

Wat kan wel en niet worden toegestaan op de straat.
Hoe ver gaat de tolerantie om met de intolerantie van het geloof om te gaan.

Maandelijks
Elke eerste donderdag van de maand komen vrijdenkers, humanisten, godsvrije en atheïstische mensen samen om met elkaar rond de tafel in het café van de Fermerie te Deventer te discussiëren over actuele onderwerpen.

Locatie
De Fermerie – Muggeplein 9 – 7411 NW Deventer

Tijd
Van 20:00 – 22:00 uur (inloop vanaf 19:45 uur)

Kosten
Vrij toegang, drankjes voor eigen rekening

Contact
deventer@devrijegedachte.nl

 
8 reacties “Geloofsopleggedrag – Tafel van de Rede”


 1. Hans Velderman schreef:

  Veel plezier vanavond. Gekke of logische relatie tussen de vrijheid van meningsuiting en het geloofopleggedrag in de publieke ruimte? Het logische is dat mensen (zoals alles dat en wat op onze aardkloot rondloopt) zich openbaart en gedraagt, zoals het in ons computertje is geprogrammeerd. Fysiek door ouders c.q. voorouders en qua info door het milieu waarin je bent opgegroeid.
  Voor ongelovigen vanuit een bepaald milieu is er een lacune. Zij immers missen de info en indoctrinatie van religie (kortom geloof). Gelukkig heeft wetenschap baat bij geloof. Een idee (fictie) en het zoeken naar bewijs.
  Schitterend. Beter geloof te importeren dan, lijkt mij, het veroordelen van een idee. Mooie en geïndoctrineerden mensen zoeken naar bewijsmateriaal zonder vooroordelen.

 2. Hans Velderman schreef:

  Soms lees ik dat er mensen zijn die collumns schrijven en in de ochtendschemer na een aangenaam slaapje een eindje gaan wandelen tijdens een vriendenbijeenkomst in Deventer. Lijkt romantisch door het nawerken van enige wijntjes. Kom je kwiek aan het ontbijt en de doorslapers vragen dan; waar kom je vandaan?
  En dat terwijl er z.g. liberalen en verdwaalde socialisten, gekozen mafkezen in Nederland beslissen dat jeugdigen misleidde jongens en meisjes onze belangen (elimineren van anderdenkenden) hun glorieuze einde tegemoetgaan in landen met een andere cultuur en denkwijze.
  U denkt niet vrij, u hebt belangen en ja, zo ga je jaar in jaar uit tot in de eeuwigheid naar de knoppen. Neem nog een wijntje, of twee of meer.
  Morgen kijkt u naar het NOS nieuws met een brede glimlach. Weer enige die niet zijn zoals wij zijn geelimineerd. Hoera of is het hoezee?

 3. Wim Aalten schreef:

  Je hebt je weekend weer niet Hans, je klinkt als een warhoofd.

 4. Hans Velderman schreef:

  Ligt aan de info die je in je brein opdoet tijdens je leven. Hoe meer info des te groter de kans op een redelijke definitie van nieuwe info. Oja en andersom natuurlijk. Helaas Wim meer is er niet. Voor sommigen wel overigens, zij veronderstellen dat woorden en ideeën die in hun brein zijn blijven plakken een werkelijkheid vertegenwoordigen.
  Zoals in Nederland en andere Westerse landen die economische vooruitgang als enige god en waarheid aanbidden. Was het in de 50er en 60er jaren de god van het communisme waaraan de wereld ten onder dreigde te gaan. Nu hebben we een nieuwe god.
  Als atheïst zou je, lijkt me, geneigd kunnen zijn enige argwaan te tonen.

 5. Wim Aalten schreef:

  Naarmate je ouder wordt sla je meer kennis en informatie op in je “denk en weet-systeem” (je hersenen). We noemen dat wijsheid. Maar er komt een moment dat je er niet meer systematisch en scherp over kunt beschikken. Is geen punt, ouderdom gaat vaak gepaard met een algemene geestelijke rijkdom.
  Wat betreft de huidige neoliberale en toenmalige communistische ideologieën en dogma’s waar je naar verwijst heb je helemaal gelijk. Een vrijdenker heeft daar niet enige maar een grote dosis argwaan bij.

 6. Hans Velderman schreef:

  Wim, ik ga je steeds meer waarderen en in het algemeen gesproken, lijk je gelijk te hebben.

 7. Queenie schreef:

  It’s much easier to unnesrtadd when you put it that way!

 8. Coralee schreef:

  Thanks for indritucong a little rationality into this debate.
Reageer