Susan Neiman houdt de Socrateslezing 2014

Geplaatst op 10 februari 2014 door

Dit jaar wordt de Socrateslezing verzorgd door moraalfilosoof Susan Neiman. Ze vraagt zich af hoe Verlichtingsidealen ons opnieuw kunnen inspireren. Het Humanistisch Verbond organiseert de lezing op 2 maart in Amsterdam Pakhuis de Zwijger. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.
5 reacties “Susan Neiman houdt de Socrateslezing 2014”


 1. Hans Velderman schreef:

  Helaas zie ik hier geen enkele reactie van D.V.G. Een moraalfilosofe die zich laat inspireren -door iemand die de plaats in wil nemen van de hoogste macht ter wereld?- Obama! In zijn kielzog maakt ze mee en veroorzaakt -als actieve stemmenoogster- een omwenteling in de USA historie. Ja, een moraalfilosofe? Moraal, wat is dat eigenlijk? Een door mensen gefantaseerd idee tussen goed en kwaad. Op deze basis werden en worden wetten gebouwd. De door de meerderheid van schapen (de)lafaards en de sterken (de) herders opgeroepen confrontatie. Vanaf het begin (zolang als er overlevering is en geschiedschrijving) zijn er mensen die moraal verkondigen. Een geschemk uit de hemel! Moraal! Voor de domme massa, de underdogs en de slappelingen. Houdt je jezelf er niet aan? Wetgeving van de sterken sluiten u uit. Moraal is een onnatuurlijk door de laffe schapen en religieuzen verzonnen onnatuurlijk fenomeen. Of niet soms!

 2. Hans Velderman schreef:

  Over moraal gesproken! Ik geef u een voorbeeld: Een oude tante van 102, breekt een been. In een gerenomeerd chirurgisch bedrijf kijkt men ernaar en besluit: Een sluitende braese is wat deze dame nodig heeft: en vergeet het verder maar (snijden en aanhechten met platen,etc.). Jammer maar op zo’n leeftijd? Dit gebeurde in Nijmegen op de rand van Groesbeek. Vorige week was ze nog in het nieuws als oudste inwoonster van Groebeek. Moraal? Voor wie? En waarvoor eigenlijk! Moraal alleen als het je of ons uitkomt. Of niet soms? Mevrouw Susan Neiman kan mooie en interessante verhalen ophangen. Helaas de dagelijkse werkelijkheid lijkt middeleeuws. Hangen! Spuit! Artsen? na overleg: Buitensporiog lijden willen we voorkomen! dag mevrouw/meneer.

 3. Jan Bontje schreef:

  Eén voorbeeld, ook nog zeer tendentieus gebracht, zou alle ethiek en moraal van de hele mensheid illustreren!?? Sancta simplicitas…

 4. Hans Velderman schreef:

  Meneer Bontje; leven en sterven, lijkt achteraf gezien simpel. Voor sommigen die enig begrip hebben, is het heilig, zowel leven als dood. Hoe denkt u dat Socrates (gezien het onderwerp) ons erover zou aanspreken, zomaar op straat. Een tikje op een schouder. Op de wijze van; hoe denkt u erover? Ik geef u een voorsprong. Hoe gingen Inuït (eskimo,s) met hun ouders en voorouders om? Gemanen, Kelten en nu wij, u en ik en allen die een arts kunnen vragen aan “uitzichtloos lijden’ een einde te maken. Hoe gaan we er mee om, en de artsen die ooit een eed aflegden “alles” te doen om mensenleven te behouden? De zg eed van Hippocrates. U kunt mij van alles trachten wijs te maken. Lees het voor de grap eens na. Ik ben geen arts (zou het onder gegeven omstandigheden ook nooit kunnen zijn). Geloof me maar die eed op toiletpapier zou niet misstaan.
  Ooit studeerden mensen af in medicijnen en vaak werd zo’n mens geneesheer/-vrouw. Nu studeren ze af in geneeskunde en worden ze medicijnman of-vrouw, met een turflijstje verstrekt door de farmaceuten. Volledig aangepast aan de noden van onze democratie! Gaat u maar lekker slapen (kort of heel lang).

 5. hans velderman schreef:

  Recent overleed onder onnatuurlijke omstandigheden een verre kennis. Het syndroom waar ook zijn moeder aan is overleden, overkwam hem. In zijn nog volle bewustzijn en in overleg met zijn vrouw, kinderen en de huisarts besloot hij “voordat hijzelf niet meer in staat zou zijn te beslissen” een einde aan zijn leven te maken en dmv euthanasie met behulp van dezelfde arts zijn leven te beëindigen. Euthanasie in het geval van uitzichtloos lijden, is bij wet geregeld!
  We hebben het hier nog steeds over moraal en verlichtingsidealen en niet over het himmelspritzen wat nu gewoonte lijkt te zijn bij zieken en ouderen.
  Alzheimer? Als je het overkomt kun je door een defecte hersenfunctie niet meer (of niet goed meer) communiceren (zoals na 8 april met WindowsXP)
  Probleem is als de communicatie eenmaal gestoord is, ben je niet meer in staat om dmv je verstandige vermogens te vragen om een einde aan je leven te maken.
  Wat gebeurt er bij voortschrijdende alzheimer? Je weet geen of bijna geen contact meer te krijgen met de wereld om je heen!
  Met de figuur in mijn casus (echt gebeurd zeer kort geleden) was het probleem dat zijn moeder het eerder overkwam en hij (de onnatuurlijk overledene) het zijn kinderen en overigen niet wilde aandoen (verdriet) wat hem overkwam i.v.m. zijn moeders ziekte. Hij, is volgens mij niet zijn moeder en elk geval is anders, ook gezien het voortschrijdende medisch inzicht leek dit ietwat voorbarig.
  Gek misschien maar waaruit bleek zijn uitzichtloos lijden? Als hij dement zou zijn geworden, lijdt hij niet en ook anderen -de dementen- zijn soms met kinderliedjes en het aaien van konijntjes in verrukking te brengen. Toch en in overleg tussen minimaal 2 artsen wordt een leven beëndigd. Memorie?
  Hebt u de eed van Hippocrates al gelezen? Toch doen, lijkt me! Waarom? Als je jong sterft lijkt het niet uit te maken. Als je ouder wordt en je breekt iets? Dan ben je de lul en ga je eraan of je wilt of niet! Moraal? Wordt rijk zonder erfgenamen op een eiland met een aantal domme slaven die van jou afhankelijk zijn. Kun je het einde een paar dagen rekken? En aub geen arts in de buurt!
Reageer