Semi-religie

Geplaatst op 31 december 2017 door

Op de Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede van 11 januari 2018 bespreekt Max Waterman (vaste bezoeker) het fenomeen:

SEMI-RELIGIE

In hoeverre wordt een samenleving die vandaag de dag behoorlijk ontkerkelijkt is zoals de onze, nog beïnvloed door religie? Wat zijn de latente symptomen van de aanwezigheid van godsdienst in een samenleving bij mensen die niet meer (actief) gelovig zijn? Hoe verklaar je dat een samenleving die het secularisme grotendeels omarmt onder bepaalde omstandigheden weer terug lijkt te vallen in politieke vormen van religiositeit? Vaste gast van de Tafel van de Rede, Max Waterman vervult dit keer zelf de rol van spreker en trapt het nieuwe kalenderjaar af met een beschrijving van het fenomeen dat in zijn ogen aan deze vragen ten grondslag ligt en waarvoor hij een nieuwe term introduceert: Semi-religie. Wat is het, waar zien we het in terug en hoe kunnen we ermee omgaan? Ook benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Schuif gezellig aan en discussieer mee bij de Tafel van de Rede.

Kom naar Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede op donderdagavond 11 januari 2018 om acht uur in de Fermerie te Deventer. Vrijdenkers, sceptici, humanisten, godsvrije en atheïstische mensen en anderen (uit Oost-Nederland) ontmoeten elkaar elke tweede donderdagavond van de maand onder het genot van een drankje in De Fermerie te Deventer om te discussiëren over actuele onderwerpen. We beginnen om 20:00 uur en zullen rond 22:00 uur de discussie afronden.

Lees hier voor meer informatie.
4 reacties “Semi-religie”


 1. Toon Swinkels schreef:

  Er zijn toch stiekem meer mensen die de evolutietheorie niet ondersteunen, anders zou dit kledingstuk niet in de ban zijn gegaan:
  https://nos.nl/artikel/2211024-britse-h-m-middelpunt-van-rel-vanwege-zwart-jongetje-in-apentrui.html
  Als we allemaal van de apen afstammen zou dit toch geen probleem mogen zijn? Of zou er pas dàn géén ophef zijn ontstaan als een blank jongetje het shirt aan had gehad?

 2. thomas bakker schreef:

  “anders zou dit kledingstuk niet in de ban zijn gegaan”
  Niet het kledingstuk, de ad is ingetrokken.
  Moeilijk hè, goed lezen.
  “Of zou er pas dàn géén ophef zijn ontstaan als een blank jongetje het shirt aan had gehad?”
  http://www.rsdb.org/search/ape

 3. Hans Velderman schreef:

  Semi-religie? Semi-politiek? Semi-theoretische wetenschap? Of religie? Of politiek? Of wetenschap?
  Lijkt op een heilige drieeenheid. Slechts middelen om macht te verkrijgen over hen die de macht ondergaan.
  Er zijn mensen die leiden en mensen die lijden. Gelukkig!!!!zijn er nog mensen die leven onder omstandigheden die wij in bevooroordeelde geschiedenisboekjes over ons verleden opschreven.
  Leiders en tovenaars/medicijnmannen/vrouwen.
  Er waren altijd machtigen (gearriveerden) en machtzoekers ( oppositie).
  In oude tijden werden de machtzoekers samen met de sukkels opgeofferd. Door klojo’s als Napoleon en Britten in WO1, bv.
  Heeft niets met God te maken maar slechts met mensen die zich niet kunnen of willen schikken in de sociale plaats waarin ze door geboorte geworpen zijn.
  Wetenschap? Als nieuwe religie? Wordt
  door machtigen geadopteerd en misbruikt!
  U kunt kiezen! Macht verkrijgen via religie of via politiek! Kiest u voor wetenschap? Houd uw broek strak aan! U wordt of door politieke of door religieuze machthebbers genaaid.
  U gelooft mij niet? Kijkt u naar de grote denkers en wat zij voortbrachten. Kijk naar hoeveel ellende, dood en verderf het opleverde!
  Macht is niet goed voor mensen! Is vergif!

 4. Toon Swinkels schreef:

  De invloed van al dan niet logische en te snappen gedachtegangen komen veelvuldig voor in de samenleving. Er zijn ook veel mensen die geloven in onlogische en niet te snappen zaken.
  Maar nu is de kogel echt door de kerk: wiskunde is racistisch.
  https://www.frontpagemag.com/point/269005/its-official-math-racist-daniel-greenfield
  Toen ik opgroeide had men het vaak over ‘normale mensen’. Dat hield in ‘als je maar met de meute meedoet’. Als kind konden we ons een hele zondagmiddag vermaken met een leeg luciferdoosje. Geld voor speelgoed was er niet. En dan die normale mensen, ja wie waren dat? De eerste die aan die omschrijving voldoet moet ik nog steeds tegenkomen. Ze zeiden vroeger al: “Er lopen meer gekken los dan dat er in het gesticht zitten”.
  Is nog steeds zo.
Reageer