Nog steeds vast aan de kerk

Geplaatst op 16 april 2018 door

Als eerstejaarsstudent kreeg ik onverwacht bezoek van een geestelijke. Hij had van de overheid doorgekregen dat ik me in zijn parochie had gevestigd. Ik vond het toen (1962) al gortig dat het Rijk bijhield waar kerkleden zich ophielden. Nu meende ik dat de overheid die ‘verplichting’ allang had afgekocht door aan de kerken een miljoenensubsidie te geven om een eigen ledenadministratie op te zetten, maar nu blijkt (Algemeen Dagblad 15-4-2018) dat zij de verhuisberichten van de 5 miljoen Nederlanders die officieel nog tot een kerkgenootschap behoren, gewoon met de kerken deelt. De organisatie Privacy First vindt dat de overheid meteen moet stoppen met deze schending van de persoonlijke sfeer. Maar de overheid moet gewoon stoppen met deze bevoorrechting van religie. Deze onrechtmatige begunstiging kan worden toegevoegd aan de 15 gevallen in de DVG-brochure DVG-brochure ‘Houd het geloof erbuiten’ van 2014 (herdruk 2018).
De vorige regering en het parlement hadden eindelijk besloten dat er een einde moest komen aan die misstand, maar in het nieuwe kabinet laten VVD en D66 laten zich door de Christen Unie gijzelen; er moet een overgangsregeling worden ontworpen. Met andere woorden: er verandert niets..
4 reacties “Nog steeds vast aan de kerk”


 1. Aart Tuynman schreef:

  Het feit dat de kerken en de christelijke partijen zo graag de gegevensuitwisseling tussen de overheid en de kerken (middels de SILA) willen behouden, is eigenlijk een teken van zwakte. In Nederland moet iedere organisatie zijn eigen ledenadministratie bijhouden, geen enkele krijgt daarbij dergelijke hulp van de overheid. Bijna ieder organisatie slaagt er kennelijk in om hun ledenadministratie op orde te houden.

  Alleen de kerken niet, die leunen nog steeds op de overheid. Als mensen die officieel lid zijn van een kerk bij een verhuizing hun nieuwe adres niet aan de kerk doorgeven, dan betekent dat gewoon dat ze de kerk niet meer belangrijk vinden en geen band met die kerk meer voelen. Het wordt hoog tijd dat de kerken en christelijke politieke partijen dat gewoon een keer gaan inzien.

 2. Hans Velderman schreef:

  Helaas meneer van Hooff, een kerk, club, vereniging, u laat uw persoonlijke gegevens achter.
  Erger nog! Politieke partijen die hun oorsprong zijn vergeten, claimen u als plantje, een zielloos
  wezen, geschikt om organen te doneren in de kudde! Waarom? Om de domme kudde in stand te houden!
  Gecontroleerde massa door de machthebbers!
  Een volk als sardientjes opofferen om de haaien in de gelegenheid te stellen zich vol te vreten.
  Bankiers, politici?
  Oja registratie? Sleepwet? Burgerlijke stand? Bron om te selecteren en uit te roeien.
  U bent gepromoveerd. Moet je toch in staat zijn logisch te denken.
  Uw trauma religie vreet u op en u overziet helaas niet dat er zich in het brein van mensen meer manifesteerd.
  Heersen, rijk leven ten koste van de massa. En ja beste Anton daar hoort registratie bij.
  Elimineren van andersdenkenden mag even niet meer.
  Wel in andere landen, sorry, daar gooien we geristreerde religieuze groeperingen met door pensioenfondsen betaalde bommen eenvoudig weg!
  Neem nog en borrel en luister naar de oefeningen in ons luchtruim van mensen die geïndoctrineerd zijn en denken dat ze het goede doen!
  Slaap maar lekker verder dr van Hooff.
  Ook uw telefoon wordt afgeluisterd .
  En maar lachen om die Chinezen en Russen, hahahahaha

 3. Aart Tuynman schreef:

  Mijns inziens is het grootste probleem aan de verstrekking van persoonsgegevens aan de SILA iet eens zozeer dat het een schending is van de scheiding tussen kerk en staat, maar dat het ook gebeurt met gegevens van mensen die dat helemaal niet willen, en op een of andere manier toch bij hun registratie toch een zogenaamde SILA-stip hebben, zonder dat ze dat weten.

  Er zijn best wel veel mensen die op een of andere manier geregistreerd staan als lid van een kerk, omdat ze bij hun geboorte door hun ouders gedoopt zijn, maar verder niets meer aan het geloof doen en geen enkele binding meer met de kerk hebben. Zonder dat ze zich ervan bewust zijn, hebben ze een SILA-stip bij hun registratie. Ze komen er pas achter als ze bijvoorbeeld verhuisd zijn en er ineens een brief van de kerk (vaak met acceptgiro) op de deurmat ligt. Dan vragen ze zich af hoe de kerk ineens aan hun nieuwe adres komt, want dat wordt in die brief natuurlijk niet uitgelegd. Veel mensen weten dan nog steeds niet dat ze bij de gemeente met SILA-stip geregistreerd staan, en de mensen die dat wel weten, nemen vaak niet de moeite om naar de dienst burgerzaken van de gemeente te gaan met het verzoek om die SILA-stip te verwijderen, want rondom een verhuizing, huwelijk of geboorte van een kind heb je meestal andere zorgen aan je hoofd.

  Het systeem zou nog enigszins te verteren zijn als er duidelijke garanties zijn dat er geen gegevens doorgespeeld worden van mensen die dat niet willen. Die garanties zijn er op dit moment absoluut niet.

 4. Jan Willem Nienhuys schreef:

  Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Interkerkelijke_Ledenadministratie
  staat nog wat meer uitleg.

  Onder meer dat men gewoon aan het desbetreffende kerkgenootschap
  kan meedelen geen lid meer te willen zijn.
Reageer