Nepnieuws en de nep-god

Geplaatst op 14 januari 2017 door

Het is een hot item: nepnieuws. De laatste tijd is er (terecht) veel belangstelling voor het verspreiden van nepnieuws op radio, TV, in kranten en op het Internet. Er zijn mensen in de wereld die gretig gebruik maken van de moderne mogelijkheden om op een eenvoudige manier nieuws te verspreiden. En dat dat gebruikt wordt om nepnieuws te verspreiden is niet zo verbazingwekkend. Door de eeuwen heen is het verspreiden van nepnieuws gebruikt om mensen, in het kader van het heilige eigenbelang, op het verkeerde been te zetten oftewel te belazeren.

Google eens op “nepnieuws” en je staat verbaasd over de hoeveelheid berichten en artikelen over dit onderwerp. Nepnieuws is potentieel gevaarlijk, Facebook pakt nepnieuws aan, nepnieuws als campagnestunt, trap er niet in, zo herken je nepnieuws, nepnieuws en klimaat, feit of fake, hoax wijzer, nepnieuws beïnvloedt verkiezingen, zo maar een greep uit de verschillende items die je tegenkomt.

Over één ding zijn de commentaren het over het algemeen wel eens, politici en de diverse media moeten meer verantwoordelijkheid nemen in het beoordelen van informatie en nieuws. Ze zullen kritischer moeten beoordelen wat feit is en wat fixie.

In het dagblad Trouw vond ik onlangs een opvallend bericht:

“Paus Franciscus fileert verspreiders van nepnieuws”.

Paus Franciscus heeft een pittige opvatting over het verspreiden van nepnieuws en halve waarheden door journalisten. In het interview met het Vlaamse rooms-katholieke tijdschrift Tertio noemt hij het een zonde die te vergelijken is met poepseks en het eten van poep.

“Ik geloof dat de media heel duidelijk, heel transparant moeten zijn, en niet ten prooi mogen vallen aan de ziekte die coprofilie (poepseks) heet”, aldus de paus. Wat hem betreft hoort roddelnieuws en achterklap, dat anders dan nepnieuws soms wél waar is, ook in deze categorie thuis. “Omdat mensen de neiging hebben tot de ziekte van coprofagie (het eten van ontlasting), kan het veel schade doen.”
Mogelijk drukt Franciscus zich zo fel uit over nepnieuws omdat hij onlangs zelf slachtoffer was van deze vorm van misleiding. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen deed het bericht de ronde dat hij Donald Trump steunde. Op Facebook werd dit verzonnen bericht veelvuldig gedeeld.
Tot zover Trouw.

Even los van de rol die poepseks en het eten van poep blijkbaar in de gedachten van paus Franciscus speelt vind ik zijn oproep op zijn zachts gezegd merkwaardig, zo niet hypocriet. Als er één sector is waarin al eeuwenlang nepnieuws wordt verspreid is dat de sector religie. De basis van alle religies, het bestaan van een god/goden, is een leugen die heilig is verklaard. Op deze basisleugen zijn door de eeuwen heen diverse religieuze bewegingen gebouwd die steeds meer leugens hebben verzonnen en verspreid. Bewegingen die op arrogante wijze alles wat niet religieus is (alle mensen die de leugens niet geloven) weg zetten als het kwaad. Ongelovigen worden op basis van leugens onderdrukt, bedreigt en zelfs vermoord.  

In de heilige boeken, in de structuur van de religieuze organisaties, in de religieuze propaganda, in het dagelijkse optreden van religieuze leiders en geïndoctrineerde en dogmatisch denkende gelovigen is liegen voortdurend de corebusiness. De heilig verklaarde nep-god is een ware plaag die in de wereldgeschiedenis zijn weerga niet kent. De heilig verklaarde religieuze leugen is het ultieme nepnieuws dat de wereld al eeuwen teistert.

En dan durft de paus de verspreiders van nepnieuws te fileren. Daarmee is de paus zelf de ultieme neppert!

Het is een schande dat politici en de media dit soort zaken met een respectvol knikken en een heilige buiging richting de religies laten passeren zonder het nepgehalte van de religies genadeloos door te prikken.    

 

 

 

 

 

 

 

   
13 reacties “Nepnieuws en de nep-god”


 1. HvdBerg schreef:

  Meneer Aalten, heb nepnieuws ingevuld op google, maar kwam nergens uw gedachtegang tegen. Paulus vatte het mooi samen, geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. En nu gaat u beweren dat ook dat in de catagorie nepnieuws thuishoort. Een relibeet die zich met religie gaat inlaten, het kan niet anders dan tot nepnieuws leiden. Oordeel niet heb ik geleerd, u leerde blijkbaar oordeel ook al weet je niet waarover je het hebt!

 2. ben warner schreef:

  Nepnieuws, nepinformatie, er wordt wat afgenept. Er zijn mensen die geloven in God. Zelfs diepgelovig zijn zij. Ik geloof dat er geen God is. Ook ik ben diepgelovig. Maar zij erkennen mijn gloof niet.En nu?

 3. Joop Herwig schreef:

  Ach ja, de Illuminati, Sedes Sacrorum, SchutzStaffel, Ra, Bijbel, Koran, Vrijmetselaars, CIA, NASA (Never A Straight Answer) … overal schuilt wel een verborgen agenda en al die verhalen, teksten, en organisaties verspreiden hun eigen nepnieuws. Wie zich er niet in verdiept, zal nooit de verbanden kunnen leggen en niet doorhebben voorgelogen te zijn om onderworpen te blijven en vooral niet vrij kunnen zijn in denken en handelen.
  Voor alle anderen die “out of the box” durven te denken, kijk en luister eens naar de interviews van Kerry Cassidy: http://projectcamelotportal.com/category/interviews/video/videos/

 4. thomas bakker schreef:

  Och nee hè,
  na Jezusmythicisme, Sitchin en z’n Onanukki, nu ook al illuminati, SS=SS, , Never a Straight Answer en de Vrijmetselaars. Volgende keer waarschijnlijk 9/11truthers, UFO’s en good old Bilderberg?
  Joop Herwig, je bent nog dommer dan de doorsnee vrijdenker; sterker, je bent zo gek als een ui!
  Kerry Cassidy?!?!?! Out of the box denken!?!?!?
  Voor wie haar niet mocht kennen en eens goed wil lachen:
  http://rationalwiki.org/wiki/Kerry_Cassidy
  “Kerry Lynn Cassidy is an American paranoid gubbmint-hater who creates ridiculous videos for Youtube and organizes woo conferences. Her defining features are that she talks way too much and is wrong about everything….”

 5. thomas bakker schreef:

  En Wim heeft weer eens een andere insteek bedacht voor z’n eeuwige religie=liegen mantra.
  Wat ben ik blij dat ik op zondagochend naar een kerk kan voor een gezonde dosis rationalisme en bezinning!

 6. Joop Herwig schreef:

  Zolang mensen die hun rationalisme in de kerk ophalen mij voor gek verklaren, weet ik dat ik nog steeds op de goede weg ben. Ik doe in ieder geval mijn eigen onderzoek.

 7. Joop Herwig schreef:

  Dit is geen grap en dit is geen nep-nieuws. Mijn moeder is zojuist overleden. Laat ik het netjes uitdrukken: Zij vond altijd dat “god” niet kan bestaan omdat – als die wel zou bestaan – “Hij” zich diep zou moeten schamen om haar vader – mijn opa – op 54-jarige leeftijd “weg te nemen”… Als ooit bewezen zou worden dat “god” wel bestaat, is het een klootzak waar ik niets mee te maken wil hebben!

 8. Toon Swinkels schreef:

  Beste Joop Herwig #7,

  Gecondoleerd met het verlies van je moeder.

  Ik heb niet zo’n behoefte aan de filmpjes van Kerry Lynn Cassidy, maar als je het leuk vindt om er naar te kijken dan moet je dat beslist doen.
  Er is niks geks aan hoor.
  Ik veroordeel ook geen mensen die in de kerk gaan zitten en luisteren naar een mummelende pastoor die verhaaltjes vertelt over iemand die water in wijn verandert, over water kan lopen en meer van dat soort zaken waar Hans Klok en Hans Kazàn nog een puntje aan kunnen zuigen.

  Ik wens je veel sterkte, liefde, warmte en troost in deze droeve dagen.
  Met vriendelijke groet

 9. Jakob Bolk schreef:

  Gecondoleerd Joop en sterkte !

 10. thomas bakker schreef:

  # 7
  Een god was die mensen redt of laat creperen, zou inderdaad een klootzak zijn war ik niets mee te maken zou willen hebben.
  Liever houd ik het bij Etty van Hillesum: “God kan ons niet helpen; wij moeten God helpen.”
  Gecondoleerd overigens.

 11. Wim Aalten schreef:

  Gecondoleerd met het verlies van je moeder Joop. En bedenk, menselijk verdriet verdient menselijk medeleven. Ik wens je sterkte.

 12. HvdBerg schreef:

  Meneer Herwig, gecondoleerd met het overlijden van uw moeder.

 13. Keisha schreef:

  Elqsetnelue vel tortor eget nulla ullamcorper vehicula. Cras egestas euismod magna. Praesent laoreet aliquet nulla. Aliquam arcu. Proin vel neque non ligula sodales sagittis.
Reageer