Mensen hebben rechten, ideologieën en religies niet

Geplaatst op 24 mei 2017 door

De Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede Deventer van donderdagavond 1 juni gaat over het volgende onderwerp:

 Mensen hebben rechten, ideologieën en religies niet

Voor de mens als individu heb je respect, voor godsdiensten en ideologieën en opvattingen hoef je geen respect te hebben. Religies eisen op grond van hun groepsdwingende normstellingen wel deze rechten op. In veel landen bestaan er nog steeds wetten op godslastering, deze blasfemiewetten beschermen de heersende (staats)religies. Zij ontvangen privilegies en hun ambtsdragers worden bevoorrechte posities toegekend. We hoeven maar te kijken naar Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan, Bangladesh, Indonesië en landen die zich in dergelijke richtingen ontwikkelen zoals Hongarije, Rusland, en Turkije. Het gelijkheidsprincipe tussen mannen en vrouwen; de seksualiteit en seksuele geaardheid; het individuele zelfbeschikkingsrecht staan in deze landen onderdruk. Andersgelovigen, andersdenkenden, godloze en vrijdenkers moeten allemaal uitkijken in dergelijke theocratische landen. Ditzelfde geldt veelal ook voor gelovigen, pacifisten en anarchisten in op communistische lees gestoelde regimes als China, Noord-Korea en Cuba. Na een inleiding waarbij de hiervoor genoemde maatschappelijke ontwikkeling zullen worden belicht gaan we in discussie om de voorwaarden van een religieus neutrale seculiere samenleving in kaart te brengen.

Als je interesse hebt om hieraan mee te denken en te discussiëren bij je van harte welkom donderdagavond 1 juni bij de Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede Deventer in de Fermerie. We beginnen zoals gebruikelijk om acht uur en vanaf halfacht staat de deur open.

Lees hier voor meer informatie.
105 reacties “Mensen hebben rechten, ideologieën en religies niet”


 1. Hans Velderman schreef:

  O, sorry, geloof, politiek, etc. Volgens mij macht. Macht ontleend aan het slijk der aarde. Daaruit komen wij voort en keren daarin terug.

 2. Hans Velderman schreef:

  Ja meneer Dorrepaal. Zo snoer je elk commentaar. Lijken wel stalinisten binnen uw club.

 3. Hans Velderman schreef:

  Neem mij niet kwalijk! Oudere reacties zag ik helaas over het hoofd! Ik schaam me diep !

 4. joop dorrepaal schreef:

  @ #103:

  welke?

 5. Hans Velderman schreef:

  (104) Beste meneer Dorrepaal (100) was plotseling verdwenen. Een manifestatie in de hiervoor verantwoordelijke redactie die kortgeleden regelmatig plaatsvond.
  Zoiets van: jouw reacties (mijn) zijn een bedreiging voor mijn vereniging.
  Begrijp dat fenomeen! Maar ondermijnt de bedoeling van een vereniging die langs de weg van de rede, oude ingebakken informatie door andere info wilt vervangen. Alles mag je schrijven en bedenken als het maar in ons (mijn) straatje past.
  Geniet van de nazomer!
Reageer