Keppeltje wel, vergiet niet

Geplaatst op 12 januari 2017 door

De Nijmeegse student rechten Mienke de Wilde wenst als belijdend lid van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster met het religieus geladen hoofddeksel van deze godsdienst op haar nieuwe rijbewijs te worden afgebeeld, zoals ze met vergiet ook te zien is op haar OV-kaart en studentenkaart. De regeling voor paspoorten laat een religieus gemotiveerde hoofdbedekking toe – Joods keppeltje, muzelvrouwenhoofddoek of Sikhse tulband – als het gezicht maar herkenbaar is. De gemeente Nijmegen accepteert echter Mienkes pasfoto met de heilige kopbedekking niet, want de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster zou geen godsdienst zijn. Wat dat is schijnen de Nijmeegse gemeenteambtenaren precies te weten – geleerden breken zich erover nog steeds het hoofd. Mienke heeft nu bij de rechtbank om een voorlopige voorziening gevraagd die recht doet aan haar heiligste gevoelens. Zij doet precies wat ik altijd bepleit: maak religie belachelijk door parodie.
17 reacties “Keppeltje wel, vergiet niet”


 1. HvdBerg schreef:

  Wat een schatje. Meneer Van Hooff ik kan me helemaal voorstellen dat u zich hiervoor inzet. Ik vind eigenlijk dat mevrouw Mienke nu al door haar kerk heilig verklaard moet worden. Altijd geweten dat vrijdenken een serieuze zaak is.

 2. Toon Swinkels schreef:

  De Palestijnse sjaal mocht wèl op de foto?

 3. Jan Willem Nienhuys schreef:

  Het bezwaar van de pastafarianen is dat de regels voor paspoorten weliswaar zeggen dat een hoofddeksel mag als dat door de religie of levensbeschouwing vereist wordt,

  zie bijv. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/inhoud/eisen-pasfoto-paspoort-id-kaart

  maar dat in de praktijk zulke reli-hoofddeksels ook worden toegestaan als er geen dwingende religieuze reden is.

  Ook in de geboden van de pastafarianen staat niets over een verplichting om ten allen tijde in het openbaar het heilige hoofddeksel te dragen. Een keppeltje is ook geen religieuze verplichting.

  Op https://www.kerkvanhetvliegendspaghettimonster.nl/howto-vergiet-op-legimatiebewijs/ wordt dit uitvoerig toegelicht. Of de bewering daar dat “terwijl de bevolking van Staphorst wel in klederdracht, met hoedje, op een legimatiebewijs kan” klopt weet ik niet.

  Bij bellen naar de gemeente
  https://clyp.it/xrgrfcdn
  leek het wel zo te zijn. Maar een voorbeeld van een pasfoto met Staphorst-hoedje heb ik nergens gevonden.

 4. Joop Herwig schreef:

  Wat je ook op je hoofd zet, zorg er dan tenminste voor dat je niet voor lul loopt. En een vergiet op je hoofd? Doe dat dan hooguit in een dronken bui met carnaval! Die Pastfarians maken hooguit zichzelf belachelijk en niet hun beoogde religieuze doelgroepen. De écht religieus bedoelde hoofddeksels of tekens zijn nóg erger, want dat zijn uitingen van mensen die zich volledig hebben onderworpen aan een niet bestaande entiteit. En dat is diep triest.

 5. HvdBerg schreef:

  Nou meneer Herwig, ik ben het helemaal niet met u eens. Kijk eens goed, het staat juist heel charmant, ik zou het alle atheïsten willen aanraden. Het is heel goed te laten zien waar je voor staat. Ik begrijp mede door het serieuze onderzoek van meneer Nienhuys, dat het ook belangrijk is. Om nou te zeggen dat ze hiermee tegen de religie vechten, dat denk ik niet. Ze zijn juist heel serieus bezig met hun spaghettini-identiteit en ik begrijp dat ze het ook erg belangrijk vnden als zodanig erkend te worden. Dat moet toch worden ondersteund, iets wat meneer Van Hooff ook heel goed begrijpt door aandacht voor deze ongelijkheid te vragen.

 6. HvdBerg schreef:

  O ja, nog vergeten te zeggen, de schepper van het Monster, oppergod Dawkins, zal natuurlijk erg blij zijn dat er zo serieus met zijn schepping van een lagere god wordt omgegaan. Zijn discipelschare is groeiende begrijp ik uit de berichten op de website van het Monsterverbond. En met deze charmante discipel zal dat aantal waarschijnlijk nog sneller toenemen.

 7. Jasper Blikkenhorst schreef:

  Dawkins heeft niks met het VSM te maken. Hij heeft Het geloof ik een keer in één van zijn boeken vermeld, maar daar blijft het dan ook bij. Het VSM, dat de wereld zo’n 5000 jaar geleden geschapen heeft, verscheen begin 2005 aan natuurkundestudent Bobby Henderson. Deze heeft dit wereldkundig gemaakt in zijn open brief aan de onderwijsraad van Kansas, en een jaar later publiceerde hij het Evangelie van het Vliegende Spaghettimonster met de verdere details van het geloof. Bobby is onze profeet. Met die atheïst Dawkins hebben wij niks te maken.

  In de naam van de Pasta, de Saus en de Heilige Gehaktballen, RAmen.

 8. Joop Herwig schreef:

  Er zit meer wijsheid in de 8 “Liever-nieten” van het VSM dan in alle heilige boeken van de bloedserieuze religies bij elkaar.

 9. Toon Swinkels schreef:

  De Pastafarian maken zich met hun geloof in het vliegende spaghetti monster niet meer of minder belachelijk dan andere religies. Het vergiet is een hoofddeksel dat zij voor de uiting van hun geloof hebben gekozen. Niet meer of minder belachelijk dan het keppeltje, de tulband of de kopvod. Dat is mijn mening en daar hoeft verder niemand het mee eens te zijn.

 10. Albert Winkel schreef:

  Godzijdank meneer Swinkels, Godzijdank.

 11. Toon Swinkels schreef:

  Dank het vliegende spaghetti monster maar.

 12. HvdBerg schreef:

  Dank allen voor uw aanvullende informatie betreffende het Monster, kan me trouwens niet zoveel schelen wat ze op het hoofd zetten, ook al is het een complete tobbe. Wat betreft deelnemer Brain in het programma Rot op… zag ik dat hij overal een omgekeerd petje droeg. Ik vroeg me af of dat een nieuwe trend vanuit het atheïstische gedachtegoed is misschien. Of de spaghettini’s zich meer of minder belachelijk maken dan andere religies weet ik niet, maar het is toch wel een gebrek aan fantasie dank ik, wanneer je je keukenspullen op deze manier inzet. Erg hygiënisch is het niet.

 13. joop dorrepaal schreef:

  Misschien is die actie van Mienke de Wilde wel dè manier om er nu eindelijk eens achter te komen waar die rijksinstelling huist die de goedkeuringscertificaten voor religies uitgeeft…

 14. joop dorrepaal schreef:

  En in die/dat vergiet schuilt wel een diepere symboliek; filosofeer eens over de betekenis van die gaatjes…

 15. MvLoen schreef:

  @HvdBerg #12
  “Wat betreft deelnemer Brain in het programma Rot op… zag ik dat hij overal een omgekeerd petje droeg. Ik vroeg me af of dat een nieuwe trend vanuit het atheïstische gedachtegoed is misschien. ”

  Vast niet. Of het moet in het niet bestaande boek, vol met niet-dogma’s, der Atheïsten staan. 🙂

 16. ben warner schreef:

  Nu begrijp ik pas dat ik al die jaren het woord hoofddeksel verkeerd heb uitgelegd.

 17. HvdBerg schreef:

  De diepere betekenis van de gaatjes in het vergiet zou kunnen zijn dat bij de spaghettini’s het verstand af en toe moet luchten om niet oververhit de raken.
Reageer