Jodenhaat binnen het protestantisme

Geplaatst op 7 november 2016 door

Op de Vrijdenkersborrel Amsterdam op woensdagavond 16 november 2016 spreekt Lex Hagenaars over:

“Jodenhaat binnen het protestantisme”

Het begon niet bij Luther, hoewel hij dit graag flink aanjoeg. We behandelen de Jodenhaat, zoals die religieus geïnspireerd binnen het protestantisme gepreekt is. Elk geloof denkt dat zijn eigen waarheid uiteraard de beste is. Het geloof van de ander wordt als vijandig en onwaar behandeld. Luther schreef zijn gemene tekst “De Joden en hun leugens” dan ook met dat doel, al zullen we zien dat ook zijn religieuze haat een materiele ondergrond bevatte. Mensen leren het haten van de andersdenkenden al in hun vroegste jeugd. Hoe de persoonlijke psychologie zich dan verder ontwikkelt tot een rigide maar eigenaardig systeem wordt geduid. Luther leefde meer dan vijfhonderd jaar terug, maar zijn leer ook op dit punt bleef van grote invloed. Luther was een aanjager, hij ontwikkelde de reformatie. Zijn geloof was en wordt nog altijd als succesvol gezien. Het lutheranisme is een dominante stroming binnen het protestantse christendom. Het is het geheel van het theologische en kerkelijke erfgoed dat is voortgevloeid uit het werk en de leer van de belangrijke hervormer (de Reformatie) Maarten Luther (1483-1546).

Iedereen is van harte welkom om aan te schuiven bij de Vrijdenkersborrel om vragen te stellen aan de inleider en mee te discussiëren over het onderwerp. We beginnen om 20:00 uur en zullen rond 22:30 uur de discussie afronden.

Klik hier voor meer informatie.
5 reacties “Jodenhaat binnen het protestantisme”


 1. Aart Tuynman schreef:

  Ik kreeg een bericht in mijn mailbox dat dit onderwerp was verplaatst naar de Vrijdenkersborrel Amsterdam van woensdag 14 december 2016, omdat de uitgenodigde spreker op woensdag 16 novermber 2016 verhinderd zou zijn, maar ik zie dat het nog steeds voor woensdag 16 november 2016 aangekondigd staat. Hoe zit het nu precies?

 2. Aart Tuynman schreef:

  Helaas heeft nog niemand hierop gereageerd. Ik vind het vreemd dat ik een bericht in de mailbox krijg dat dit onderwerp is verplaatst naar woensdag 14 december, maar dat het op hun site nog steeds voor woensdag 16 november is aangekondigd.
  Ben ik dan op een of andere manier de enige die dat bericht gekregen heeft of is er ergens iets mis gegaan in de communicatie?

 3. joop dorrepaal schreef:

  ik heb de volgende mail ontvangen:

  Noot: Helaas kan de Floris van de Berg niet spreken op 16 november vanwege verplichtingen elders. Hij zal op 14 december alsnog zijn verhaal doen.

  PERSBERICHT

  De Partij van de Rede organiseert samen met De Vrije Gedachte elke derde woensdagavond van de maand de Vrijdenkersborrel in Amsterdam mede voor steden en plaatsen uit de regio.
  Woensdagavond 16 november 2016 spreekt Lex Hagenaars over:

  “Jodenhaat binnen protestantisme”

  Het begon niet bij Luther, hoewel hij graag flink aanjoeg.

  We behandelen de Jodenhaat, zoals religieus geïnspireerd, binnen het protestantisme. Elk geloof denkt zijn eigen waarheid uiteraard de beste te zijn. Het geloof van de ander wordt als vijandig en onwaar
  behandeld. Luther, hij schreef zijn gemene tekst “De Joden en hun leugens” dan ook met dat doel, al zullen we zien dat ook zijn religieuze haat een materiele ondergrond bevatte.
  Mensen leren het haten van de andersdenkenden al in hun vroegste jeugd. Hoe de persoonlijke psychologie zich dan verder ontwikkelt tot
  een rigide maar eigenaardig systeem probeer ik aan te tonen. Luther leefde meer dan vijfhonderd jaar terug, maar zijn leer ook op dit punt bleef van grote invloed.
  Luther was een aanjager, hij ontwikkelde de reformatie. Zijn geloof was en is nog altijd succesvol..

  Het lutheranisme is een dominante stroming binnen het protestantse christendom. Het is het geheel van het theologische en kerkelijke erfgoed dat is voortgevloeid uit het werk en de leer van de belangrijke hervormer (de Reformatie) Maarten Luther (1483-1546).

  Zo’n 80 miljoen mensen zijn lid van lutherse kerken. Daarvan wonen er 25,6 miljoen in Duitsland (waar het de op een-na grootste denominatie (EKD) is), 19 miljoen in Scandinavië, 8,5 miljoen in de Verenigde Staten en Canada en de overige wonen in Centraal-Europa. In Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland is het de staatsreligie. In Zweden was dat tot het jaar 2000 het geval.
  Het spreekt vanzelf dat het huidige protestantisme de Jodenhaat heeft afgezworen, men wordt er niet graag aan herinnerd.

  Iedereen is van harte welkom om aan te schuiven bij de Vrijdenkersborrel om vragen te stellen aan de inleider en mee te discussiëren over het onderwerp. We beginnen om 20:00 uur en zullen rond 22:30 uur de discussie afronden.
  De drankjes zijn voor eigen rekening. Het is mogelijk in het restaurant van Cafe Heffer om vooraf een maaltijd te gebruiken. Raadpleeg hiervoor de website: http://www.heffer.nl
  Verschillende vrijdenkers, sceptici, humanisten, godsvrije en atheïstische mensen en anderen zijn van harte welkom om maandelijks met elkaar te discussiëren. Als je wilt komen geef je dan op door een e-mailtje te sturen naar: amsterdam@partijvanderede.nl
  De volgende bijeenkomst van dit seizoen 2015-2016 zal zijn woensdagavond 14 december 2016 met Floris van de Berg. Voor meer informatie kunt u ons bellen: 06-19442311 (Geert Hoogeveen)

 4. Aart Tuynman schreef:

  Ik heb hetzelfde bericht ook gekregen. Op een of andere manier had ik het verkeerd gelezen waardoor ik dacht dat de lezing over jodenhaat in het protestantisme was verplaatst naar woensdag 14 december.
  Excuses voor het eventuele ongemak dat ik heb veroorzaakt.

 5. Lola schreef:

  I’m out of league here. Too much brain power on dialpsy!
Reageer