Het sociaal contract als integratiemiddel

Geplaatst op 25 januari 2016 door

Op de Vrijdenkersborrel Tafel van de Rede Deventer van donderdagavond 4 februari 2016 geeft Jan van Hal (jurist) een inleiding over:

“Het sociaal contract als integratiemiddel

Een sociaal contract is volgens Rousseau, Locke en Hobbes een verbintenis tussen de staat en het individu. Verschillende denkers hebben over de invulling van de individuele vrijheid van het individu verschillende opvattingen, zo geeft Locke het individu meer vrijheid als Hobbes. John Rawls geeft aan dat het niet zozeer gaat om hoeveel macht die je prijsgeeft, maar hoe een rechtvaardige en solidaire samenleving er uitziet. Migranten uit niet-Westerse landen komen in Nederland zonder expliciet gevraagd te worden in te stemmen met de Nederlandse rechtsstaat. Een commitmentverklaring is het sociaal contract waarmee de immigrant uitdrukkelijk instemt met de waarden van het land waar hij zich bevindt. Het volkerenrecht hanteert het uitgangspunt dat een staat het recht heeft (zonder daarover te onderhandelen) nieuwkomers te verplichten zich aan geldende omgangsvormen van die maatschappij te houden. Dit zogeheten soevereiniteitsbeginsel kan een invulling geven aan het sociaal contract dat iedere inburgeraar dient te respecteren en te integreren. Na de inleiding zal de discussie gaan over welke onderdelen opgenomen moeten worden in een sociaal contract. Wil je meedoen aan de discussie kom dan donderdagavond 4 februari 2016 naar de Fermerie te Deventer.

Klik hier voor meer informatie.
1 reactie “Het sociaal contract als integratiemiddel”


  1. Hans Velderman schreef:

    Vind ik een grote bijdrage aan de discussie. Rousseau’s sociaal contract als integratiemiddel. Ondertussen zijn Westerse belangenpartijen bezig een coalitie te sluiten om samen met de Syriësche regering en de Russen een bevolking uit te moorden. Oude sociale ideeen worden als in maffiakringen ingewisseld om achtersten te likken, de USA, de UK, de Fransen en ?Democratie wordt d.m.v. bommen met de eenvoud van de dag vanaf grote hoogte (alsof je. God bent) over de nog levenden met kracht geïndoctrineerd in de paar overlevenden erna.
    Uw PvdA ooit een Marxistische partij, stemt in principe in, om mee te doden. Kinderen, jongens, meisjes, papa’s, mama’s en oude van dagen. Waarom? Om een onmogelijk coalitie tussen leugenaars VVD en slijmjurken PvdA te redden. Zonder een borrel te drinken moet ik ervan over mijn nek. Kan ook zijn dat u als godloochenaars uzelf kunt afvragen, moeten we i.p.v. ons verzet tegen de oude traditie van religies ons niet verzetten tegen de z.g democratische moordenaars?
Reageer