Het leuke van atheïsme, ironie en religie

Geplaatst op 8 november 2017 door

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 13 november 2017 spreekt de bekende classicus Anton van Hooff over Het leuke van atheïsme, ironie en religie.

NB: De Verlichtingsborrel is dit keer niet in Stadsbrasserie De Ooievaer, maar bij de buurman Café Van Beek. Ook hier een aantrekkelijke korting (20%) als je voor de bijeenkomst komt eten. Volgende keer gewoon weer bij De Ooievaer.

Atheïsten worden nogal eens neergezet als humorloze, verbeten geloofshaters. ‘Atheïsme is ook maar een geloof.’ luidt een bekend verwijt, waarbij de gelovige overigens zelf bekent dat zijn eigen levensovertuiging niet meer dan een geloof is. Al Epicurus (341-270 vóór onze jaartelling) verklaarde dat vrij zijn van angst voor goden en de dood het leven genot, hèdonè, geeft. Nog steeds heeft hedonisme een kwalijke klank. Hij en zijn aanhangers werden goddelozen, atheoi, genoemd, overigens evenals later de christenen, die slechts in één verre, almachtige god geloofden.

Atheïsme? Of liever Godvrij? Wat is het leuke van atheïsme en zijn de ‘zegeningen’ van atheïsme? Vooral de open blik. Als je daarmee naar godgelovigen kijkt, blijf je lachen: absurde liedteksten in ‘Nederland zingt’ van de EO, de paradox van Maria als moedermaagd, de kameel als hoogste schepping van Allah in de koran, baden in sterk vervuilde, maar heilige rivieren, de schransmaand ramadan die als vasten wordt voorgesteld….

Godgelovigen kunnen er niet tegen als ze in hun ‘heiligste gevoelens’ worden gekrenkt. Ze verdragen spot niet. Daarom is ironie volgens de spreker het geëigende wapen tegen (de uitwassen van) religie, die in de woorden van de epicurist Lucretius (99-ca. 55 voj) ‘tot zoveel kwaad kan aanzetten’.

Klik hier voor meer informatie.
52 reacties “Het leuke van atheïsme, ironie en religie”


 1. Toon Swinkels schreef:

  @joop Herwig #50,
  Bitcoins moet je toch kopen? Als ik al mijn geld in zou wisselen voor bitcoins zou ik nog maar ‘just a bit coins’ hebben. 😉 😉

 2. Joop Herwig schreef:

  #51
  Beste Toon,

  Uiteraard kun je bitcoins kopen.
  Maar je kunt ze wel degelijk laten ontstaan uit het niets: dat heet “minen”.
  Lees bijvoorbeeld hier:
  http://bitcoinmining.nl

  Groeten!
Reageer