Handdruk weigeren


de eerste handdruk tussen mij en mijn zoon 2004

Geplaatst op 29 oktober 2018 door

De Gelderse regionale welzijnsorganisatie Sterker had een medewerker die bekend maakte dat hij wegens zijn geloof voortaan vrouwen geen hand meer zou geven. Na rijp beraad besloot de leiding dit weigeren toe te staan. Men kan er eindeloos over discussiëren of ontslag of andere disciplinaire maatregelen in zo’n geval gepast zijn. Er is echter een andere weg om zo iemand op zijn plaats te zetten: het wangedrag spiegelen. Als alle mannen uit de werkomgeving voortaan weigeren hem een hand te geven, zal iemand uit een cultuur van uitbundig handdrukken onder mannen, beseffen dat hij zich buiten de samenleving plaats waarin hij nu heeft te leven.
Ik geloof sterk in zo’n vreedzame confrontatie. Als ik weer eens in een discussiepanel zit samen met een hoofddoekdraagster, zal ik mijn (schaarse) haar ook bedekken. Zij krenkt mij door ervan uit te gaan dat ik op haar schedeldos geil, wel dan toon ik dat ik ‘respect’ heb voor haar onbeheersbare hormonen.
2 reacties “Handdruk weigeren”


 1. Aart Tuynman schreef:

  Het spijt me maar ik vind zowel het handdruk weigeren als de hoofddoek gewoon geen problemen.

  In de islam gelden allerlei regels met betrekking tot de omgang tussen mannen en vrouwen. Afhankelijk van de versie van de islam die een moslim aanhangt, zijn deze regels meer of minder streng, maar deze regels gelden voor zowel mannen als vrouwen.
  We hebben juist een probleem dat veel mannen die zich moslim noemen, denken en leven alsof deze regels alleen voor vrouwen gelden maar niet voor mannen. Nu bestaat er in bijna iedere cultuur wel in zekere in een dubbele moraal waarbij de mannen op een of andere manier meer mogen dan de vrouwen, maar in culturen waar de meeste mensen zich moslim noemen is de dubbele moraal soms best extreem. Veel moslimmannen die in het westen wonen, controleren het gedrag van hun vrouwen, zussen en dochters en zien erop toe of ze wel kuis genoeg leven, terwijl ze zelf wel volop genieten van de vrijheden die de westerse samenleving biedt.
  Tegen deze achtergrond vind ik dat een moslimman die vrouwen geen hand wil geven, juist respect verdient, want hij houdt zichzelf ook aan de strenge regels die de islam voorschrijft.

  Wat betreft het andere onderwerp, ik zie niet in wat de hoofddoek voor probleem is. Ik merk op geen enkele manier dat de hoofddoek de communicatie bemoeilijkt of dat moslimdames die een hoofddoek dragen, denken dat mannen op ze geilen of zo. Ik zal eens een paar voorbeelden geven van mijn eigen ervaringen met moslima’s met hoofddoek.
  Het gebeurt me wel eens dat ik in de tram naast een moslima met hoofddoek ga zitten. Vroeger gebeurde het me dan wel eens dat de moslimdame met hoofddoek me een beetje vies aankeek, maar tegenwoordig maak ik vooral mee dat ze me eerder vriendelijk aankijkt.
  Ik zat laatst in de wachtkamer bij de huisarts, een Hindoestaanse man. Voor me was een moslimdame met hoofddoek. Die had er kennelijk geen enkele moeite mee om een Hindoestaanse man als huisarts te hebben, terwijl het tekort aan huisartsen inmiddels ruimschoots is weggewerkt en er genoeg keuze is als je per se een vrouw als huisarts wil.
  Ik liep een keer op straat en ik kwam een moslimdame met hoofddoek tegen die samen met haar eveneens hoofddoek dragende dochter met de auto onderweg was. Ze was de weg kwijt, ze vroeg de weg, ik legde dat haar uit en maakte terloops de opmerking dat ik toevallig ook die kant uit moest. Ze nodigde me gelijk uit om in te stappen en een stukje mee te rijden.
  Dit zijn zomaar een paar ervaringen met moslima’s met hoofddoek, ik zou er nog wel meer kunnen noemen. Ik geef toe dat ik vroeger ook nogal afwijzend stond tegenover de hoofddoek, maar met dit soort ervaringen ben ik de hoofddoek steeds meer gaan zien als een gewoon kledingstuk en niets meer dan dat. Het hele debat over de hoofddoek is me steeds meer gaan irriteren.

 2. Freek Kraak schreef:

  Sorry, maar wel of niet de hand drukken doet mij niets. Ik vind het alleen belangrijk dat de intentie goed is.

  En als een vrouw een hoofddoek draagt uit overtuiging of omdat dat gebruikelijk is in haar omgeving, vind ik dat ook prima. In Nederland mag je je gelukkig kleden zoals je wilt, mits niet aanstootgevend. Behalve dat je vrij mag zijn in je gedachten, mag je die (binnen bepaalde grenzen) ook uiten.

  Maar: zodra er sprake is van onderdrukking, dwang, geweld, discriminatie, of iets anders van die strekking, vind ik dat verwerpelijk en strafbaar, als het dat al niet is.
  Het overigens discutabele ‘boerkaverbod’ wordt gekoppeld aan eveneens een verbod op bivakmutsen e.d. Het gaat daarbij om praktische veiligheidsmaatregelen (of: wordt het als zodanig gepresenteerd?).
Reageer