Goddeloze moraal

Geplaatst op 2 december 2016 door

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op 12 december 2016 houdt Willem Vermaat een lezing over de goddeloze moraal.

Waarom zouden we onszelf goed gedragen als er toch geen god is die over ons oordeelt?  Voor veel religieuzen – en dus voor veel mensen in het algemeen – is dit een retorische vraag. Zonder god zouden we niet kunnen vaststellen wat goed en fout is. Het tegendeel is waar. Religie is een belemmering voor ethisch reflecteren en handelen. Atheïsme en liberalisme vormen een basis voor de moraal die superieur is. De uitkomsten van ethisch reflecteren vanuit deze basis kunnen echter ook voor liberale atheïsten verrassend en confronterend zijn.

Klik hier voor meer informatie.
5 reacties “Goddeloze moraal”


 1. HvdBerg schreef:

  “Het tegendeel is waar. Religie is een belemmering voor ethisch reflecteren en handelen. Atheïsme en liberalisme vormen een basis voor de moraal die superieur is.”
  Als bovenstaande mening waar is, waarom liep de staats-atheïstische levensbeschouwing van de Sovjet-Unie, China, Cambodja, enz. dan uit op massale vernietiging. De bewering van bijvoorbeeld Verhofstadt dat communisme een religie was leidt tot de conclusie dat het atheïsme niet een eigen moraal heeft en dat de moraal dus uitsluitend voor rekening komt van het politieke systeem.
  Vraag:
  Ethisch reflecteren vanuit liberalisme en atheïsme.
  Is dat reflecteren vanuit de politiek of vanuit de levensbeschouwing?
  Ethisch reflecteren vanuit communisme en atheïsme.
  Is dat reflecteren vanuit de politiek of vanuit de levensbeschouwing?

 2. thomas bakker schreef:

  “Atheïsme en liberalisme vormen een basis voor de moraal die superieur is.”
  Waar doet me dat nou aan denken.
  O ja, ik weet het weer:
  https://www.youtube.com/watch?v=7adi7OMaWnA

 3. ben warner schreef:

  Ik acht niets superieur aan iets anders. Mijn moraal komt heel simpel van mijn ouders in eerste aanleg en aan mijn eigen leringen en overwegingen in tweede instantie tijdens mijn zelfstandige opgroeien, waarbij mijn oouders en grootouders zelfs al dood waren. Wel acht ik mijn moraal beter dan die van welke god ook. U kunt mij er dagelijks op aanspreken, maar vooral omdat ik nog nooit wie of wat heb opgedragen anderen te doden.

 4. ben warner schreef:

  Ik acht niets superieur aan iets anders. Mijn moraal komt heel simpel van mijn ouders in eerste aanleg en van mijn eigen leringen en overwegingen in tweede instantie tijdens mijn zelfstandige opgroeien, waarbij mijn ouders en grootouders zelfs al dood waren. Wel acht ik mijn moraal beter dan die van welke god ook. U kunt mij er dagelijks op aanspreken, maar vooral omdat ik nog nooit wie of wat heb opgedragen anderen te doden.

 5. Forever schreef:

  Your salsa looks perfect! I have gone through phases of making salsa weekly. We love salsa! Now I need to go get some toaseotm. I have been inspired
Reageer