Ex-moslims in Nederland: wal en schip

Geplaatst op 8 december 2017 door

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 8 januari 2018 spreken Gert Jan Geling en Fatima El Mourabit over Ex-moslims in Nederland: wal en schip.

In Nederland is er niet alleen sprake van toenemende religiositeit onder jonge moslims, maar zien we een groeiende groep ex-moslims. Die laatste groep staat minder in de aandacht, en wanneer dat wel zo is bestaan er ook veel misverstanden omtrent ex-moslims en de beeldvorming rondom deze groep. Op deze avond gaan we in gesprek met een ex-moslima en een onderzoeker op het gebied van ex-moslims. Over het verlaten van de islam, de vrijheid van godsdienst en het publieke debat over deze onderwerpen in Nederland.

Klik hier voor meer informatie.
4 reacties “Ex-moslims in Nederland: wal en schip”


 1. Aart Tuynman schreef:

  Ik zal proberen aanwezig te zijn bij de lezing, want het lijkt me een interessant onderwerp.

  Ex-moslims hebben zullen het ongetwijfeld moeilijk hebben en een hoop problemen ervaren met hun familie en sociale omgeving, want in de islam geldt het als een grote zonde om de islam te verlaten als je ooit moslim geweest bent. Ik zou het allemaal niet zo’n probleem vinden als het gaat om mensen die ooit vrijwillig tot de islam zijn toegetreden. Als je je vrijwillig tot de islam bekeert, dan kies je daarvoor en dan kies je in principe ook voor de problemen die je zult krijgen als je ooit de islam weer verlaat.

  Maar bij vrijwel alle ex-moslims gaat het ongetwijfeld om mensen die niet vrijwillig tot de islam zijn toegetreden, maar als moslim beschouwd worden omdat ze in een islamitisch gezin geboren zijn. In de islam geldt de facto de regel dat je automatisch als moslim beschouwd wordt als je vader moslim is. Bijna alle ex-moslims krijgen dus problemen omdat ze een godsdienst verlaten waar ze eigenlijk nooit voor gekozen hebben, en dat maakt het tot een heel ernstige zaak.

 2. Jakob Bolk schreef:

  Aart,

  In zekere zin geldt dit ook voor christenen, hoewel misschien in mindere mate. De afvalligen uit de christelijke hoek worden doorgaans ook niet meer omarmt door hun ex-collega’s. In bijna iedere religie geldt dat kindertjes verplicht worden om het geloof van hun ouders te accepteren en verder uit te dragen. Indoctrinatie en dwang vieren zowel bij de moslims als bij alle andere geloven hoogtij.

  Ook zal het voorkomen dat migranten zich ten gunste van een verblijfsvergunning laten “bekeren” ! Niet zelden blijkt dit een vooropgezette toneelstuk. Hetzelfde geldt voor moslims die zich doen voorkomen tegen de terroristische aanslagen te zijn…op straat voor de camera misschien…achter hun voordeur veranderd hun mening als een blad aan de boom.

 3. Aart Tuynman schreef:

  Even een vraagje aan de organisatie. De bijeenkomst die voor afgelopen maandag op de agenda stond, is om begrijpelijke redenen afgelast. Ik neem aan dat deze bijeenkomst bij een volgende gelegenheid alsnog gehouden wordt. Is er al een datum bekend wanneer dat gaat gebeuren?

 4. Lex Sip schreef:

  De lezing is verplaatst naar 8 januari 2018.
Reageer