Evolutieleer op de schop?

Geplaatst op 5 februari 2013 door

Vraag is wat er rammelt: de evolutietheorie of het proefschrift. Feit is dat er commotie is uitgebroken onder evolutiebiologen vanwege een promotie aan de VU. Joris van Rossum, van huis uit bioloog, opende daar een wetenschapsfilosofische aanval op het proces van natuurlijke selectie. Seks, betoogt hij, valt in Darwins theorieën niet logisch in te passen en dus moet de evolutietheorie op de schop.

Seks slurpt energie, vanwege de benodigde partnerjacht. En als er louter vrouwen bestonden, die zonder tussenkomst van mannen kinderen konden krijgen, zouden er twee keer zoveel kinderen komen. Die onhandige seksuele voortplanting had dus logischerwijs moeten verdwijnen tijdens de evolutie. Er zijn slimmere manieren denkbaar om genen te husselen, een van de grote voordelen van de geslachtelijke voortplanting. Van Rossum zet de discussie op scherp. Andere biologen vinden seks wellicht moeilijk in te passen in de evolutieleer; Van Rossum noemt dat onmogelijk.
1 reactie “Evolutieleer op de schop?”


  1. Hans Velderman schreef:

    De heren biologen vergeten dat al hetgene dat we denken te weten ook evolueert. De wetenschappelijke waarheid van vandaag is de achterhaalde wetenschap van morgen. Buiten het feit dat seks leuk en aangenaam kan zijn, heeft het ook een nuttige kant -de voortplanting-. Hoe gevarieerder de mogelijkheid van voortplanting des te groter de overlevingskans van de soorten. Sommige planten zoals grassen planten zich d.m.v. zaad (stuifmeel/stamper)en via wortelstok (klonen) voort. Voordeel; zaden overleven honderden en soms duizenden jaren voordat ze ontkiemen en na een ramp kan de soort zich herstellen. Insecten bv wandelende takken klonen zich; onbevruchte eitjes worden vrouwtjes enz. Bijachtigen hebben een nog slimmere evolutie ondergaan; onbevruchte eitjes worden mannetjes en bevruchte- vrouwtjes. Seks en daarmee voortplanting evolueert ook bij mensen maar in ons huidig stadium heeft het nog niet geleid tot een nuttige bijdrage in de voortplanting.
Reageer