Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vrijdenkersborrel Deventer: Gedachtevrijheid is voor iedereen

10 januari 2019 @ 20:00 - 22:15

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede gaan we deze maand in op de plaats van de gedachtevrijheid in een seculiere samenleving. Op de tweede donderdagavond van het nieuwe jaar 10 januari 2019 staat de volgende stelling centraal:

Gedachtevrijheid is voor iedereen

Menig discussie over de vrijheid van meningsuiting, expressie, drama en satire waarbij het geloof een rol speelt wordt gesmoord door het inbrengen van het heilige principe van godsdienstvrijheid. Hiermee wordt het vrije woord, de gedachtevrijheid belemmerd door geloof als toetssteen te gebruiken. Past dit nog wel in een seculiere samenleving? Door geloofsprivileges boven de vrije meningsuiting te plaatsen worden de geloofsinstituties op een voetstuk geplaatst ten opzichte van de seculiere levensvisies. Met grondwetsartikel 6 over godsdienstvrijheid en levensovertuiging kom je soms Orwelliaanse uitspraken tegen als een samenleving “opdelen in normale mensen (zonder geloof) en uitzonderlijke lieden (met geloof)”. In hoeverre leidt het principe van godsdienstvrijheid niet tot discriminatie? Nu gelden voor ‘goedgekeurde’ religies privileges die andere gedachtestromen worden ontzegd. Zo mogen pastafari’s – aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster – geen vergiet op hun hoofd dragen op een pasfoto voor een identiteitskaart (ID) maar een hoofddoek en tulband mag wel volgens dezelfde grondwetsregel. De ongelijkheid op grond van geloofsprivileges wordt ter discussie gesteld. Het streven is dat voor iedereen de gedachtevrijheid als een mensenrecht wordt beschouwd los van religieuze en andere ideologische dogma’s.

Maandelijks

Op de maandelijkse vrijdenkersmeeting heb je de kans om je kennis te vergroten op een prettige ongedwongen manier. Na de lezing is er voldoende ruimte om met elkaar van gedachte te wisselen en over het onderwerp te bediscussiëren en je blik te verruimen.
Elke tweede donderdagavond van de maand komen vrijdenkers, sceptici, humanisten, godsvrije en atheïstische mensen en anderen (uit Oost-Nederland) bij elkaar. Onder het genot van een drankje  discussiëren over actuele, wetenschappelijke en/of politieke onderwerpen. We beginnen om 20:00 uur en zullen rond 22:15 uur de discussie afronden. De drankjes zijn voor eigen rekening. We staan open voor een bijdrage in de kosten voor het organiseren van de maandelijkse Vrijdenkersborrel Deventer.

Volgende

Donderdagavond 14 februari 2019 om 20:00 uur in de Fermerie te Deventer.

Noteer ook al vast de volgende donderdagavonden in je agenda:
14 maart, 11 april, 9 mei, 13 juni en 11 juli 2019.

Details

Date:
10 januari 2019
Time:
20:00 - 22:15
Event Tags:
, , , , , ,

Organizer

Vrijdenkersborrel Deventer
Phone:
0620013125
Email:
deventer@devrijegedachte.nl

Venue

De Fermerie
Muggeplein 9
Deventer,
+ Google Map
Phone:
06 85420685
Website:
http://www.fermerie.nl/