Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Vrijdenkersborrel Deventer

12 oktober 2017 @ 20:00 - 22:00

De maandelijkse vrijdenkersmeeting in Deventer de Tafel van de Rede is op de tweede donderdag van de maand. De Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede wordt door De Vrije Gedachte in samenwerking met de Atheïstisch Seculiere Partij georganiseerd. Iedereen die zich aangetrokken voelt om open over actuele, wetenschappelijke en/of politieke onderwerpen te discussiëren is welkom.
Op donderdagavond 12 oktober komt Celal Altuntas, schrijver en publicist, spreken op de Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede over het onderwerp:

 ‘De parallelle Turks-Nederlandse samenleving’

In de jaren ’70 en ’80 werden we in Europa en Nederland al geconfronteerd met de ultra-rechtse militante ‘grijze wolven’, die nu als MHP zitting hebben in het Turkse parlement. Daarnaast worden verschillende Turks bevolkingsgroepen aangestuurd door de Europese Turks Islamitische Milli Görüş beweging die de Turks-Islamitische nationale visie willen uitdragen. Na de mislukte Turkse coup werd wederom op verschillende manieren duidelijk op welke wijze de Turkse-Nederlandse samenleving een parallelle samenleving is die aangestuurd wordt vanuit Turkije. De haat van de vermeende coupplegers werd over gedragen naar Nederland door de Gülen-moslimgeloofsgroep te demoniseren. Het is ongeëvenaard hoe de AK-Partij van Erdoğan het seculiere Turkije van Atatürk aan het ombouwen is naar een autoritaire islamitische staat en dit exporteert naar de Europese Turkse satelliet-gemeenschappen. Het gevolg hiervan is dat andersgelovigen dan de soenitische islamitische hoofdstroming worden bedreigd zoals de Alevieten en nog maar niet te spreken over de seculieren en atheïsten. Daarbij kom nog dat Turkije de Koerdische bevolkingsgroep aan het buitensluiten is door hun burgerrechten met voeten te treden. Gekozen burgemeesters van Koerdisch afkomst zijn uit hun ambt gezet. De Koerdische schrijver Celal Altuntas gevlucht voor de Turkse onderdrukking in 1992 en voorvechter van het vrije woord zal zijn opvattingen met de aanwezigen delen.

Maandelijks
Elke tweede donderdagavond van de maand komen vrijdenkers, sceptici, humanisten, godsvrije en atheïstische mensen en anderen (uit Oost-Nederland) bij elkaar. Onder het genot van een drankje  discussiëren over actuele, wetenschappelijke en/of politieke onderwerpen . We beginnen om 20:00 uur en zullen rond 22:30 uur de discussie afronden. De drankjes zijn voor eigen rekening. We staan open voor een bijdrage in de kosten voor het organiseren van de maandelijkse Vrijdenkersborrel Deventer.

Volgende
De volgende bijeenkomst is donderdagavond 9 november 2017.

Details

Date:
12 oktober 2017
Time:
20:00 - 22:00
Event Tags:
, ,

Organizer

Vrijdenkersborrel Deventer
Phone:
0620013125
Email:
deventer@devrijegedachte.nl

Venue

De Fermerie
Muggeplein 9
Deventer,
+ Google Map
Phone:
06 85420685
Website:
http://www.fermerie.nl/