Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Verlichtingsborrel Den Haag

6 november 2019 @ 08:00 - 17:00

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 11 november 2019 in Café Van Beek komt Shirin Musa spreken over haar werk voor Femmes For Freedom, die zich inzet voor zelfbeschikkingsrecht voor alle vrouwen.

Shirin Musa is de oprichter en directeur van Femmes for Freedom, een NGO die de rechten van vrouwen verdedigt. Ze was de eerste Nederlandse moslim die met succes een religieuze scheiding nastreefde in een Nederlandse burgerlijke rechtbank. Ze introduceerde het concept van huwelijkse gevangenschap – een situatie waarin vrouwen hun religieuze huwelijk niet kunnen beëindigen – in de Nederlandse samenleving en politiek. Via haar campagne ‘amendement voor vrije en gelukkige vrouwen’ voerde Femmes for Freedom succesvol campagne voor een uitgebreide definitie van gedwongen huwelijken. Niet alleen vrouwen tot huwelijk dwingen, maar ook vrouwen het recht op echtscheiding ontzeggen, werd een strafbaar feit in het Nederlandse strafwetboek.

Een andere lobby van Femmes for Freedom concentreerde zich op de situatie waarin Nederlandse meisjes gedwongen worden te trouwen. Dit resulteerde in de oprichting door de Nederlandse overheid van een gedwongen huwelijkseenheid. Onlangs kondigde de Nederlandse regering haar voornemen aan om het Nederlandse burgerlijk wetboek te wijzigen om beide partners verplicht te maken mee te werken aan een religieuze scheiding.

In 2017 en 2018 was Shirin de drijvende kracht achter postercampagnes In Nederland kies je je partner zelf  in Rotterdam en Amsterdam en benadrukte het recht om iedereen te kussen en op iedereen verliefd te worden. Deze campagnes werden benadrukt in verschillende internationale media, o.a. door de BBC. Shirin Musa is op verschillende fronten actief (grassroots, juridisch, politiek, wetenschappelijk en media) om de nodige veranderingen te initiëren. Ze schrijft regelmatig opiniestukken in toonaangevende Nederlandse kranten.

Shirins werk is innovatief en succesvol en daarom ontving ze verschillende Nederlandse prijzen. In 2013 presenteerde en verklaarde ze de visie en het succes van Femmes for Freedom in het Israëlische parlement. In 2015 nam ze deel aan het International Visitos Leadership Program van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en werd ze door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken genomineerd voor de Women of Courage Award. Het Nederlandse feministische maandblad Opzij nam haar op in de lijst van de 100 meest invloedrijke vrouwen van 2017 in Nederland.

Klik hier voor meer informatie over Femmes for Freedom.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding
Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks
De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. De Verlichtingsborrel wordt elke 2e maandag van de maand gehouden van 20:00 – 22:00 uur. Inloop is vanaf 19:30 en nazit zolang het gezellig is. Aanmelden hoeft niet. De entreeheffing (€3) is een bijdrage in de kosten. Drankjes en eventuele maaltijd zijn voor eigen rekening.

Details

Date:
6 november 2019
Time:
08:00 - 17:00