Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Verlichtingsborrel Den Haag

11 maart 2019 @ 20:00 - 22:00

| €3

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 11 maart 2019 in Café Van Beek spreekt Niko Stammes, in een mix van lezing, gesprek en vragen, over de ‘rooie’ dominee Nicolaas Schermerhorn , anarchisme en vrijdenken.

Nicolaas Schermerhorn (1866-1956) was de ‘rooie’ dominee van Nieuwe Niedorp. Schermerhorn was een bekend spreker in de eerste helft van de 20e eeuw. Hij was actief in de Internationale Antimilitaristische Vereniging (IAMV), samen met zijn strijdmakker en aangetrouwde neef Domela Nieuwenhuis. Hij sprak regelmatig voor vrijdenkersvereniging De Dageraad, de oude naam van de De Vrije Gedachte. Hij was een christen-anarchistische dominee. Het vrijdenken stond bij hem op de eerste plaats. Het anarchisme vormde daar een logisch geheel mee. Hij stopte met de zondagspreek, hij schafte in zijn kerk het gebed af en hij verving het woord GOD door LEVEN! Het “U wil geschiede” kreeg zo een revolutionaire lading. Insteek van de lezing is die zo belangrijke periode 1850-1940. Behalve Schermerhorn komen ook vrijdenken, antimilitarisme, anarchisme, revolutionair andere houding t.o.v. god, geheelonthouderschap én de actualiteit aan bod.

Niko Stammes komt zelf uit Nieuwe Niedorp en ondanks het feit dat Schermerhorn al 26 jaar vertrokken was uit het dorp, was zijn geest de hele jeugd van Stammes voelbaar. Zijn naam word nóg vaak genoemd. Stammes is een typische jaren 70 jongen met een echte jaren 70 opleiding: De  Sociale Academie. Hij heeft 10 jaar in de jeugdhulpverlening gewerkt als groepsleider, maatschappelijk werker, teamleider en trainer. Heeft met vrienden 2 bedrijfjes opgericht: een reisbureau en een coachingbureau. Na al deze ervaringen vertrok hij naar het bedrijfsleven en werkte hij bij Ahold als opleider, consultant, manager HRD. Sinds 1998 is hij een ‘vrije jongen’ en runt hij een bureautje voor coaching en training, zowel 1 op 1 als voor teams. Inmiddels, met collega’s, voor meer dan 100 bedrijven en instellingen. Hij heeft het idee dat dit is waarvoor hij op deze wereld is. Zingeving en werk gaan zo hand in hand. In 2017 en 2018 is hij een onderzoek gestart naar de illustere persoonlijkheid van dominee Schermerhorn. In 2018 organiseerde hij een soort congres over Schermerhorn in zijn oude kerk. De kerk zat bomvol, exact 100 jaar na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding
Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks
De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. De Verlichtingsborrel wordt elke 2e maandag van de maand gehouden van 20:00 – 22:00 uur. Inloop is vanaf 19:30 en nazit zolang het gezellig is. Aanmelden hoeft niet. De entreeheffing (€3) is een bijdrage in de kosten. Drankjes en eventuele maaltijd zijn voor eigen rekening.

Details

Date:
11 maart 2019
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€3
Website:
http://www.verlichtingsborrel.org

Organizer

Haagse Verlichtingsborrel
Email:
redactie@verlichtingsborrel.org
Website:
http://verlichtingsborrel.org/

Venue

Café Van Beek
Turfmarkt 6
Den Haag, 2511 CA
+ Google Map