Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Tafel van de Rede Deventer

4 februari 2016 @ 20:00 - 22:00

Op de Vrijdenkersborrel Tafel van de Rede Deventer van donderdagavond 4 februari 2016 geeft Jan van Hal (jurist) een inleiding over:

“Het sociaal contract als integratiemiddel

Een sociaal contract is volgens Rousseau, Locke en Hobbes een verbintenis tussen de staat en het individu. Verschillende denkers hebben over de invulling van de individuele vrijheid van het individu verschillende opvattingen, zo geeft Locke het individu meer vrijheid als Hobbes. John Rawls geeft aan dat het niet zozeer gaat om hoeveel macht die je prijsgeeft, maar hoe een rechtvaardige en solidaire samenleving er uitziet. Migranten uit niet-Westerse landen komen in Nederland zonder expliciet gevraagd te worden in te stemmen met de Nederlandse rechtsstaat. Een commitmentverklaring is het sociaal contract waarmee de immigrant uitdrukkelijk instemt met de waarden van het land waar hij zich bevindt. Het volkerenrecht hanteert het uitgangspunt dat een staat het recht heeft (zonder daarover te onderhandelen) nieuwkomers te verplichten zich aan geldende omgangsvormen van die maatschappij te houden. Dit zogeheten soevereiniteitsbeginsel kan een invulling geven aan het sociaal contract dat iedere inburgeraar dient te respecteren en te integreren. Na de inleiding zal de discussie gaan over welke onderdelen opgenomen moeten worden in een sociaal contract. Wil je meedoen aan de discussie kom dan donderdagavond 4 februari 2016 naar de Fermerie te Deventer.

Maandelijks
Vrijdenkers, sceptici, humanisten, godsvrije en atheïstische mensen en anderen (uit Veluwe, Salland, Achterhoek en Twente) ontmoeten elkaar de eerste donderdagavond van de maand onder het genot van een drankje in De Fermerie te Deventer om te discussiëren over actuele onderwerpen.
De drankjes zijn voor eigen rekening. We staan open voor een bijdrage in de kosten voor het organiseren van de maandelijkse Vrijdenkersborrel Deventer.

Volgende
De volgende bijeenkomst is donderdagavond 3 maart 2016.

Details

Date:
4 februari 2016
Time:
20:00 - 22:00
Event Tags:
, , , , , ,

Organizer

Vrijdenkersborrel Amsterdam
Phone:
06 20013125
Email:
amsterdam@devrijegedachte.nl

Venue

De Fermerie
Muggeplein 9
Deventer,
+ Google Map
Phone:
06 85420685
Website:
http://www.fermerie.nl/