Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Haagse Verlichtingsborrel

10 december 2018 @ 20:00 - 22:00

| €3

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 10 december 2018 in Café Van Beek spreekt filosoof en dichter Henk van der Waal over De subjectiviteit van vrijheid, in relatie tot zijn boek Mystiek voor goddelozen.

Vrijheid is een van de sleutelbegrippen van onze moderne samenleving. Velen werpen zich op tot verdediger van die vrijheid of hebben zelfs hun leven daarvoor opgeofferd. Toch is het niet zo gemakkelijk om aan te geven wat vrijheid nu precies is of waarin vrijheid is geworteld. Dat komt ook doordat de wetenschap het bestaan van zoiets als vrijheid of vrije wil niet kan accepteren. Vrijheid is wetenschappelijk gezien niets anders dan een stelsel van oorzaken en gevolgen dat nog moet worden ontrafeld. De vraag is dan ook of we het nog wel met goed fatsoen over vrijheid kunnen hebben. Het inzicht dat vrijheid en subjectiviteit nauw samenhangen en dat een toename van subjectiviteit altijd ook een toename van vrijheid betekent, biedt echter een uitweg uit deze impasse.

Henk van der Waal (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Sorbonne in Parijs en is dichter en filosoof. Hij ontving voor zijn debuut De windsels van de sfinx (1995) de C. Buddingh’-prijs. De aantochtster (2003) en Zelf worden (2010) werden genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. In 2012 publiceerde hij het filosofische essay Denken op de plaats rust en in 2017 de filosofische dialoog Mystiek voor goddelozen. In maart 2018 is zijn bundel Door alle honderd harten wit te kalken verschenen. De pers over Mystiek voor goddelozen: ‘Een gedurfde poging tot een alomvattende visie op de wereld en de menselijke geschiedenis.’, Hans Dijkhuis in Trouw. ‘Dit boek tilt je op.’, Piet Gerbrandy in De Groene Amsterdammer.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding
Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 20% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3630426 of info@cafevanbeek.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks
De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. De Verlichtingsborrel wordt elke 2e maandag van de maand gehouden van 20:00 – 22:00 uur. Inloop is vanaf 19:30 en nazit zolang het gezellig is. Aanmelden hoeft niet. De entreeheffing (€3) is een bijdrage in de kosten. Drankjes en eventuele maaltijd zijn voor eigen rekening.

Details

Date:
10 december 2018
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€3

Organizer

Haagse Verlichtingsborrel
Email:
redactie@verlichtingsborrel.org
Website:
http://verlichtingsborrel.org/

Venue

Café Van Beek
Turfmarkt 6
Den Haag, 2511 CA
+ Google Map