Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Verlichtingsborrel Den Haag

9 oktober 2017 @ 20:00 - 22:00

| €3

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 9 oktober 2017 spreekt Leon Korteweg over Rationele islamkritiek, redelijk atheïsme tussen radicaal links en regressief rechts.

Politiek correct links bezweert dat er niets mis is met de mohammedaanse religie, terwijl jihadisten zichzelf her en der opblazen en islamisten een wereldwijde invoering van de sharia eisen, waarop rechtse heethoofden alle moslims over één kam scheren, roepen dat zij weg moeten en waarbij geweld niet moet worden geschuwd. In deze polariserende tijden is een rationele, beschaafde en genuanceerde kritiek op de islam meer nodig dan ooit. Hoe kan een vrijdenker zich het beste opstellen in het publieke debat over deze godsdienst, die even onwaar is als alle anderen, maar begin 21e eeuw toch een unieke plaats inneemt? Kan de islam worden hervormd, moet deze militair worden bestreden of kan de ex-moslimbeweging haar succesvol laten imploderen?

Leon Korteweg (1990) heeft geschiedenis gestudeerd in Nijmegen en onderzoeksjournalistiek in Utrecht. Hij is bestuurslid bij vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, lid van het Guerrilla Skepticism on Wikipedia project, levert bijdragen aan de rationalistische tijdschriften Skepter en De Vrijdenker en is journalist bij Jalta.nl. Als sceptisch activist is Korteweg gespecialiseerd in argumentatieleer, religie (inclusief creationisme), nationalisme en geschiedvervalsing, en voorstander van republicanisme en pragmatisch en science-based veganisme.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen en discussie. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

NB: De lezing is een herhaling van die op zaterdag 7 oktober 2017 in Utrecht gegeven wordt t.g.v. de Anton Constandselezing 2017.

Maaltijdaanbieding
Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 10% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3615472 of info@deooievaer.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks
De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. De Verlichtingsborrel wordt elke 2e maandag van de maand gehouden van 20:00 – 22:00 uur. Inloop is vanaf 19:30 en nazit zolang het gezellig is. Aanmelden hoeft niet. De entreeheffing (€3) is een bijdrage in de kosten. Drankjes en eventuele maaltijd zijn voor eigen rekening.

Details

Date:
9 oktober 2017
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€3

Organizer

Haagse Verlichtingsborrel
Email:
redactie@verlichtingsborrel.org
Website:
http://verlichtingsborrel.org/

Venue

Stadsbrasserie de Ooievaer
Turfmarkt 2
Den Haag,
+ Google Map
Phone:
070 361 5472
Website:
http://www.deooievaer.nl/