De wereld vergaat 29 juli!

Geplaatst op 24 juli 2016 door

Maar niet heus. Nee, dat verrast je niks. Mij ook niet. Het einde van de wereld is al zo vaak verkeerd voorspeld en het is grappig om daarna te roepen: “Kijk, we zijn er nog steeds!”. De in 2011 wijd gereclameerde voorspellingen van Amerikaans dominee Harold Camping die niet uitkwamen waren een recent voorbeeld. Het is wel zeer vervelend voor een aantal mensen die alles wat ze hadden hebben verkocht (de opbrengst wordt dan vaak gedoneerd aan de onheilsprofeet; Camping heeft er een aardig zakcentje aan verdiend) omdat ze echt geloofden dat de wereld zou vergaan en ze zich van hun aardse bezit moesten ontdoen om heilig genoeg te zijn voor de hemel. Eindtijdvoorspellingen zijn dus niet altijd alleen maar om te lachen, ze kunnen ook slachtoffers maken.
De daaropvolgende opgeblazen media-hype, geholpen door de zoveelste apocalyptische Hollywoodfilm, rondom het zogenaamd “aflopen” van de Mayakalender in 2012 (alsof dat zo boeiend is, alsof de Maya’s zo superveel wisten over astrofysica en alsof zij ook beweerden dat de Aarde zou vergaan, wat hedendaagse Maya’s stellig hebben ontkend) heeft onze lachspieren tot het uiterste getest. Maar we hebben het weer overleefd en sindsdien is het ook een tijdje rustig geweest.

Nu is het weer eens zover: op het YouTube-kanaal “End Times Prophecies” verscheen een reeks video’s die in de titel en thumbnail de datum ’29 juli 2016′ droegen. De video die nu viral is gegaan (al 3,5 miljoen views in 2 weken) heet ‘Why The World Will End Surely on 29 July 2016 ? Shocking Facts‘. Deze video met mooie graphics, maar amateuristische animaties, zit bomvol verzen uit het Bijbelboek Openbaring (de bron van vrijwel alle christelijke eindvoorspellingen), voorgelezen door een vrouwelijke computerstem met Brits accent. O.a. het Vlaamse Nieuwsblad en de Britse Mirror reageerden skeptisch en met humor. Opmerkelijk genoeg reageerde John Preacher (toepasselijke achternaam), de directeur van Armageddon News dat de video’s maakte, geërgerd: wij hebben helemaal niet beweerd dat de wereld 29 juli vergaat! Er is e.o.a. pipo er met onze video’s vandoor gegaan en heeft er de datum opgeplakt, maar die dag gaat er niks gebeuren.

Jezus komt terug

Uit de video: Jezus komt terug uit de hemel als een prins op z’n witte paard.

Toch maken ze een heel stel andere claims over onder welke omstandigheden Jezus terug zal komen, die op zich al dwaas en maf genoeg zijn. Zo stelt Preacher dat de omkering van het aardmagnetisch veld een wereldwijde aardbeving zou kunnen veroorzaken (waarvoor geen enkele wetenschappelijk bewijs is) en dat zou lijken op wat er staat in Jesaja 24:20 (“De aarde zwalkt en waggelt als een dronkaard”, lekker specifiek) en Marcus 13:25 (“de sterren zullen uit de hemel vallen en de hemelse machten zullen wankelen”, wat helemaal niet kan en belachelijk is).

Verder beweert Preacher dat Jeruzalem zal worden veroverd door “the surrounding Arab nations” met een verwijzing naar Openbaring 11:2. Nou, dat staat er helemaal niet: er staat ‘De voorhof buiten de tempel moet je overslaan. Die is bestemd voor de heidenen, die de heilige stad tweeënveertig maanden zullen vertrappelen.’
Nou ja, je kunt de ‘heilige stad’ als Jeruzalem interpreteren en ‘vertrappelen’ als ‘veroveren’, maar de stelling dat ‘de heidenen’ de omringende Arabische volken zijn, gaat wat te ver. Sowieso, hoe kon men in ca. 100 CE weten dat de Arabieren in de 7e eeuw de Levant zouden gaan veroveren? En hoezo zijn de Arabieren ‘heidenen’? Theologisch is het wat lastig vol te houden dat moslims heidenen zijn omdat ze in één god geloven, in de abrahamitische traditie staan en Jezus als profeet erkennen. Je zou ze vanuit christelijk perspectief eerder ‘ketters’ kunnen noemen. Bovendien, 20% van de Palestijnen is christen, bijvoorbeeld, en vele Libanezen en Arabieren elders zijn christelijk, atheïst of nog wat anders, niet allemaal moslim. Zelfs als Arabische landen Jeruzalem ooit veroveren (hebben ze al talloze keren geprobeerd sinds 1948, maar is nooit gelukt), dan nog zou dat niet per se een vervulling zijn van de profetie, omwille van hoe die is geformuleerd.

armageddon2Hoewel Armageddon News dus afstand neemt van de datum van End Times Prophecies, doet het wel aan vrijelijk bijbeltje citeren en interpreteren. En dat is het probleem met alle profetieën. Ofwel kom je met een specifieke datum die verstrijkt zonder dat er iets gebeurt en dan verzin je wel een excuus waarom de voorspelling nog steeds waar is, maar bedenkt gauw een nieuwe datum waarop het echt gaat gebeuren. Ofwel je geeft geen duidelijk moment, maar benadrukt dat er “tekenen” zijn die erop wijzen dat de eindtijd wel “binnenkort” zal gaan aanbreken. Die tekenen probeer je dan aan de hand van concrete hedendaagse gebeurtenissen met vergezochte interpretaties te linken aan supervage verzen uit Openbaring die je zodanig oprekt dat je wel gelijk móet hebben.

Dus, lach nog maar eens goed om deze geloofsgekheid, doe een facepalm en ga lekker onbezorgd op vakantie of naar een leuke bijeenkomst zoals de European Humanist Youth Days (29–31 juli in Utrecht). De wereld blijft nog wel even een paar miljard jaar waar die is.
5 reacties “De wereld vergaat 29 juli!”


 1. Herman Boel schreef:

  Een veel vollediger overzicht van (mislukte) doemvoorspellingen dan de in jullie artikel gelinkte Wikipediapagina vind je op de pagina van Het Woordenboek van de Skepticus: http://nederlands.skepdic.com/doemvoorspellingen.htm

  Veel leeslplezier!

 2. Joop Herwig schreef:

  Erg leuke column, Leon.

  Zo zie je maar hoeveel verwarrende chaos de zogenaamde heilige schrijfsels in de hoofden van mensen kunnen veroorzaken. Al die doemprofeten hebben het ware woord van hun almachtige dictator geraadpleegd en allemaal komen ze tot andere conclusies. Hoewel, eigenlijk min-of-meer dezelfde conclusie, maar met honderden verschillende datums voor de vernietiging van de mensheid, behalve natuurlijk hun eigen uitverkoren clubje. Wederom ijzersterk bewijs dat er bitter weinig waarheid uit de heilige schrijfsels te halen valt.

  Het lijkt wel of al deze doemprofeten snakken naar de ultieme vernietiging door hun grote leider.
  En waarom? Om een leven NA de dood… Ze moeten het leven wel heel erg haten. Hun eigen leven en dat van anderen. Voor iedereen die het WEL plezierig vind om te vertoeven op deze prachtige planeet een uitstekend argument om met een grote boog om de heilige schrijfsels van welke doem-predikende religie dan ook heen te lopen.

  Ik sluit me aan bij Leon’s slotopmerking: Doe wat zinnigs met je leven.

 3. ben warner schreef:

  Mooi stuk leon. Natuurlijk vergaat de wereld, maar bedoelen ze dan de mensenwereld of de hele aarde? Het is inconsequent om de hele mensheid tot verdoemenis te veroordelen, als dit van Gods zijde moet gebeuren. Immers waarom dan niet nu of zelfs gisteren al. Hoe lang ziet Hij deze ellende aan met droge ogen? De zondvloed was al de eerste keer. God als spijtoptant betitelen. Je moet maar durven. Of achten die eindtijddenkers de mensheid zo verdorven, dat algehele eliminatie moet worden verwacht. Maar dan zal die grote schoonmaak toch niet eindigen in de hemel, mag ik afleiden uit dat fenomenale wangedrag dat reden is tot opruiming.
  En wat dan? Maakt God zijn eigen schepping dan volledig ongedaan of begint hij ergens op een andere exoplaneet een tweede of derde avontuur. De schepping als supervoorbeeld van trial and error. God heeft blijkbaar menselijke trekjes.

 4. Joop Herwig schreef:

  @ben warner / #3
  “De schepping als supervoorbeeld van trial and error. God heeft blijkbaar menselijke trekjes.” Komt naar mijn stellige overtuiging ZEER dicht bij de echte waarheid. Dat blijkt uit de Mesopotamische teksten die veel ouder zijn dan welk heilig boek ook. Als je er voor open staat om zowel ‘Creationisme’ als ‘Evolutie’ met andere ogen te bezien inzake de werkelijke oorsprong van ‘Homo sapiens’ – wij dus, zou je eens het volgende artikel op mijn blog kunnen lezen:
  https://datgeloofjetochniet.wordpress.com/de-schepping/de-creatie-van-de-mens/
  Het is een aardige lap tekst, maar zeker de moeite waard, voor zowel ‘Creationisten’ als ‘Darwinisten’.

 5. Mavrick schreef:

  This is both street smart and inietltgenl.
Reageer