De olijke atheïst; Floris van den Berg spreekt over de waan van religie.

Geplaatst op 31 mei 2018 door

Maandelijks op de tweede donderdagavond van de maand organiseren De Vrije Gedachte (DVG) en de ASP (Atheïstisch Seculiere Partij) de vrijdenkersmeeting de Tafel van de Rede Deventer. Op de Vrijdenkersborrel/Tafel van de Rede van 14 juni 2018 gaat Floris van den Berg (filosoof dus atheïst) in op zijn laatste boek:

De olijke atheïst

De basis voor Floris van den Berg is dat het atheïsme de uitkomst is van een wetenschappelijk onderzoek naar wat er in de werkelijkheid is. Tot nu is er geen enkel overtuigend bewijs geleverd voor het bestaan van God of welke bovennatuurlijke entiteit dan ook. Het is zoals filosoof Bertrand Russell zei: “Waarom zou ik zeggen dat er geen vliegende theepotten bestaan in het heelal als niemand ooit hun bestaan geclaimd heeft?”

Ook vindt hij dat je geen respect moet hebben voor religie. Als mensen respect vragen voor hun geloof, zeggen ze eigenlijk: Tot hier en niet verder, ofwel religie mag niet worden bekritiseerd. Religie met al zijn taboes, ook seksuele is als een muffe deken over de mensheid. Als je die wegtrekt, kan het allemaal heel vrolijk worden.

Wil je meer olijke atheïsmepunten aangereikt krijgen schuif dan gezellig aan en discussieer mee bij de Tafel van de Rede op donderdagavond 14 juni 2018 om acht uur in de Fermerie te Deventer.

Lees hier voor meer informatie.
2 reacties “De olijke atheïst; Floris van den Berg spreekt over de waan van religie.”


 1. Auke R. Girbes sr schreef:

  Wie de waarheid niet wil weten is een dromer, en, wie de waarheid niet kan verdragen is ziek, en wie de waarheid niet kan begrijpen is een twijfelaar, en, wie de waarheid denkt te weten is een betweter. Immers: Een gelovige vindt dat hun/zijn “God” de enige waarheid is. Maar dat heeft niets met “de waarheid” te maken. Iedereen kan dus zijn eigen waarheid maken. Een God is een hersenschim en bestaat dus niet……… maar miljoenen mensen geloven dat er wel een God bestaat. Nu ziet U ook hoe gevaarlijk een geloof is. Immers: de aanslagen in Parijs, Londen, Brussel en Madrid zijn het bewijs daarvan.
  Het conflict tussen gelovige en niet gelovige is al heel oud. Het enige wat ik wil inbrengen is:
  **Zoals Romano Guardini in zijn boekje, “de Uitersten” beschrijft ,dat Paulus en Johannes zeggen over het christelijk bestaan, is gebouwd op de verhouding” de mens in Christus – Christus is de mens. Dat betekent allereerst, dat de gelovige door het beeld en de gezindheid van de Heer wordt verlicht en geheel bestuurd”.
  Deze opeenhoping van “fantasie” is kwetsend voor de “echte mens”. Er zijn al zovele boeken verschenen over geloof dat “men” er duizelig van wordt.
  De gehele kwestie geloof is, naar mijn overtuiging “pathogeen” van aard.
  Moedertje natuur is de baas en iedereen is daarvan IEDERE DAG afhankelijk. Dat is geen geloof……… dat is de waarheid. .

 2. Aart Tuynman schreef:

  Misschien een klein beetje off-topic, maar toch interessant om erop te wijzen. Er stond onlangs een interessant artikel van Anton van Hooff, een vroegere voorzitter van De Vrije Gedachte, in Trouw.

  Ontzag voor religie is misplaatst
  https://www.trouw.nl/opinie/ontzag-voor-religie-is-misplaatst~a6df5da8/
Reageer