Atheïsme en feminisme

Geplaatst op 24 mei 2016 door

Elke eerste donderdagavond van de maand houden we de Vrijdenkersborrel Deventer mede voor de steden en plaatsen in de regio Stedendriehoek, Salland, Twente en Achterhoek in de Fermerie te Deventer.

Op de Vrijdenkersborrel Deventer van donderdagavond 2 juni 2016 spreekt Floris van den Berg (filosoof, dus atheïst) over:

‘Atheïsme en feminisme’

De avond is opgezet als een voorvertoning van zijn nieuwe boek. Floris van den Berg gaat in op religie als een misogyn patriarchaal systeem dat geobsedeerd is door seksualiteit met een fobie voor vrouwelijk naakt. Op deze algemene uitspraak valt wellicht nog wat af te dingen, maar wat vaststaat is dat religie een groot obstakel is voor de vrijheid van vrouwen om zelf vorm te geven aan hun leven. Wanneer religie macht krijgt, zijn vrouwen slachtoffers. Atheïsme is een belangrijke stap op weg naar de emancipatie van vrouwen wereldwijd. Atheïsten zouden zich meer bewust moeten zijn van de onderdrukking van vrouwen door religie. De feministische actiegroep Femen strijd tegen de kerk en tegen de sharia. Atheïsme en feminisme gaan hand in hand. Floris van den Berg is filosoof en volgens zijn eigen zeggen dus atheïst. In september 2016 verschijnt zijn boek ‘De vrolijke feminist. Een eco-feministische filosofie’.

De discussie naar aanleiding van de inleiding zal gaan over de rol van de vrouw in alle religies. Wil je mee discussiëren over onder andere de strijd van Femen kom dan donderdagavond 2 juni 2016 naar de Fermerie te Deventer.

Klik hier voor meer informatie.
2 reacties “Atheïsme en feminisme”


 1. Aart Tuynman schreef:

  Een interessant thema. Deventer is voor mij helaas te ver weg, dus ik zal er niet bij zijn.

  Ik kan het in hoge mate eens zijn met de stelling dat godsdienst een obstakel is voor mensen om hun leven zelf vorm te geven. Dit geldt vooral voor de abrahamitische godsdiensten. Het ontgaat me echter waarom dat speciaal voor vrouwen zou gelden en op wat voor manier vrouwen meer slachtoffer zouden zijn van godsdienst dan mannen. Godsdienst onderdrukt mensen in het algemeen, niet specifiek vrouwen.

 2. Aart Tuynman schreef:

  Jammer dat hier verder geen discussie is gevolgd, want het thema feminisme leent zich naar mijn mening ook wel voor een pittige discussie.

  Ik kan weinig sympathie opbrengen voor het feminisme. Uiteraard is er niets tegen gelijke rechten voor mannen en vrouwen, ik ben daar helemaal voor. In sommige delen van de wereld moet wat dat betreft nog een hele strijd geleverd worden.

  Maar als we kijken naar het westen, dan is die strijd hier eigenlijk al voltooid, en is er gewoon al sprake van gelijke rechten voor mannen en vrouwen op bijna alle gebieden. Het ziet er zelfs naar uit dat de slinger in het westen inmiddels naar de andere kant is uitgeslagen, en dat vrouwen hier meer rechten hebben dan mannen. Ik word dan ook niet goed van al dat gekakel van radicale feministes die nog steeds beweren dat vrouwen ook hier in het westen achtergesteld worden.
Reageer