Anton Constandse Lezing 2012

Geplaatst op 2 oktober 2012 door

Copyright HHC 2012. All rights reservedOp zaterdagmiddag 13 oktober organiseert onze vereniging de jaarlijkse Anton Constandse Vrijdenkerslezing. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door Nelleke Noordervliet. Tevens wordt tijdens deze middag de arts-biochemicus, columnist en lid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij Piet Borst uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. En last but not least wordt ook de Vrijdenkersscriptieprijs uitgereikt.

Wanneer: zaterdag 13 oktober 2012
Waar: De aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29 te Utrecht
Hoe laat: 14.00 – 17.00 uur.  Inloop vanaf 13.30 uur. Na afloop borrel.

Entree:
Leden De Vrije Gedachte: € 5,-
Niet-leden: € 10,-
Entree te voldoen aan het begin van de lezing.

Meld u zich tijdig aan via info@devrijegedachte.nl o.v.v.  ‘AC lezing 2012’. De capaciteit van de zaal is beperkt.

Programma

13.30 uur
Ontvangst met koffie/thee.
14.00 uur
Opening door Anton van Hooff (voorzitter De Vrije Gedachte)
Lezing Nelleke Noordervliet, Tegen de stroom in
Pauze
16.00 uur
Huldiging van Piet Borst als Vrijdenker van het Jaar. Hiermee drukt de Atheïstisch-Humanistische Vereniging De Vrije Gedachte  haar waardering en bewondering uit voor Borsts onverdroten strijd tegen pseudowetenschap, in het bijzonder in de geneeskunde. Zijn columns in de Wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad getuigen van zijn vrijdenken.
Aansluitend de uitreiking van de Vrijdenkersscriptieprijs 2012.
17.00 uur
Borrel

Over de sprekers:

Copyright © 2012 BRAM ROZA FESTIVAL 2012. All Rights Reserved.Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 6 november 1945) Neerlandica Nelleke Noordervliet begon na ‘een tamelijk grillige carrière’ (bij een wetenschappelijke uitgeverij, in het onderwijs en in de gemeentepolitiek) in 1987 te publiceren. Haar romans werden vaak genomineerd en bekroond met literaire prijzen. Ze was gastschrijver aan de universiteiten van Groningen, Leiden, Delft Berlijn en Parijs. Naast haar romans publiceert ze essays en columns en treedt regelmatig op voor televisie en radio In haar lezing komen haar literaire en vrijzinnige neigingen samen. Haar jongste roman Vrij man  gaat over de tegendraadse figuur Menno Molenaar die in de Gouden Eeuw het houvast van godsdienst kwijtraakt (uitg. Augustus, 464 p., € 24,95).

bron: http://research.nki.nl/borstlab/people.htmPiet Borst (Amsterdam, 5 juli 1934) is een Nederlands arts-biochemicus en moleculair bioloog, columnist en kankeronderzoeker. Hij is emeritus hoogleraar klinische biochemie aan de Universiteit van Amsterdam en emeritus wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, waar hij nu werkt als fulltime laboratoriumonderzoeker.

Iedereen, vrijdenker, atheïst of niet, is van harte welkom. Meldt u zich op tijd aan via info@devrijegedachte.nl o.v.v. ‘AC lezing 2012’.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anton van Hooff (voorzitter De Vrije Gedachte),
anton.van.hooff@online.nl

 
2 reacties “Anton Constandse Lezing 2012”


 1. Hans Velderman schreef:

  Ik ben benieuwd naar wat Nelleke Noordervliet in haar lezing gaat vertellen. Ik heb begrepen dat zij in haar laatste uitgave “Vrij man” Spinoza de revue laat passeren.
  Spinoza als laatste van de intellectuele dodoo’s wordt steeds opnieuw en opnieuw en opnieuw misbruikt door mensen die zijn diepere gedachten te makkelijk interpreteren. De ene intellectuele grapjas noemt hem atheìst de ander pantheìst. Voor zijn eigen Joodse volk was hij een afvallige. Wie was Spinoza? Wat zei hij en wat betekent zijn intellect voor een boerenvolkje in de Nederlanden tijdens de 80jarige oorlog en op de dag van vandaag? Verder, wat blijft er over van zijn gedachten? Is het verkrachting van een grote geest, of juist een herkenning? Ik ben zeer benieuwd! Ik heb haar boek nog niet gelezen. Ik verheug me op haar lezing!

 2. Frans van Dongen schreef:

  Was Spinoza* nu een atheïst of niet ? Men vond van wel, omdat hij alles wat met god en godsdienst te maken had loochende en vol hield, dat religie op gespannen voet stond met de logica. Spinoza* vond zelf van niet, omdat hij het totaal van de werkelijkheid, de natuur, god noemde. Bayle* vond hem wel een atheïst en bewonderde hem ervoor (zie: Bayle*). Voltaire noemde Spinoza* de meest konsekwente atheïstische denker van zijn tijd en zelfs nog konsekwenter dan Epicurus* en alle oude Griekse denkers* (zie Epicurus* en filosofen Oudheid *). De invloed van Spinoza* op de Verlichting is groot. Ook Karl Marx is door hem beïnvloed. Waarschijnlijk was Spinoza* een relatieve atheïst, of hij was een absolute atheïst, die voorzichtig was.

  @dhr Velderman: Als U meer over Spinoza wilt weten, kan ik u verwijzen naar de Vrijdenker.

  * Maar ook naar: http://www.atheistischebeweging.nl/ :als u daar iets naar beneden gaat komt u in een “grid” van 46 seculiere denkers uit respectievelijk de Oudheid, de Middeleeuwen en de Moderne Tijd.
  Even klikken op Spinoza en u kunt uw hart ophalen.
Reageer