ANTON CONSTANDSE LEZING za. 7 oktober 2017, 14:30 uur in UCK, Domplein 4, Utrecht

Geplaatst op 17 september 2017 door

Maarten Boudry (Moorslede, 15 aug. 1984) is een Vlaams filosoof en scepticus. Hij is sinds 2006, toen hij cum laude afstudeerde, actief als wetenschappelijk onderzoeker en docerend lid van de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap aan de Universiteit Gent. In 2011 verdedigde hij zijn doctoraat over pseudowetenschap Here Be Dragons. Naast boeken als De ongelovige Thomas heeft een punt (samen met Johan Braeckman) en Illusies voor gevorderden schreef hij tientallen artikelen in diverse wetenschappelijke tijdschriften. Hij is lid van een aantal wetenschappelijk georiënteerde organisaties en van de onafhankelijke liberale denktank Liberales; hij spreekt op internationale conferenties en geeft gastcolleges.

Maarten ’t Hart (Maassluis, 25 nov. 1944) is een in binnen- en buitenland geliefd auteur van vele (deels autobiografische) romans, novelles, verhalen, columns, essays, recensies en gedichten. Na zijn opgroeien in een streng gereformeerde gemeenschap – wat veel stof voor zijn werk opleverde – verloor hij in zijn studietijd (biologie) het geloof, dat hij op geestige wijze fileerde in de boeken De bril van God en Wie God verlaat heeft niets te vrezen. In De vrouw bestaat niet keerde hij zich tegen uit de lucht gegrepen en ongerijmde feministische theorieën over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Grote liefdes van ’t Hart zijn klassieke muziek en literatuur, waarvan hij in zijn werk vaak getuigt, evenals van zijn gefascineerd zijn door vrouwelijke elegantie.

Leon Korteweg (Zwolle, 28 sept. 1990) heeft geschiedenis gestudeerd in Nijmegen en is een beginnend journalist. Hij schrijft voor de opiniesite Jalta en is zeer actief, in samenwerking met anderen in binnen- en buitenland, met fact checking en plaatsen van nieuwe informatie op Wikipedia. Korteweg is bestuurslid van De Vrije Gedachte, schrijft artikelen voor het verenigingstijdschrift en is actief bij het DVG-Facebookteam. Voorts manifesteert hij zich als republikein en veganist.

De atheïstisch-humanistische vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte, bestaand sinds 1856, organiseert jaarlijks een lezing ter nagedachtenis van Anton Constandse, gevolgd door de uitroeping van een Vrijdenker van het Jaar. Dit evenement staat altijd garant voor een interessante middag. Dit jaar wordt de AC-lezing verzorgd door de Gentse wetenschapsfilosoof Maarten Boudry. De titel van zijn betoog is ‘Goddelijk Geweld – De evolutie van religieuze onverdraagzaamheid’. Tevens wordt deze middag schrijver en etholoog Maarten ’t Hart uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar. Wegens gezondheidsproblemen kan hij alleen aanwezig zijn via een videoreportage. Historicus, Wikipediaan en DVG-bestuurslid Leon Korteweg sluit de middag af met een lezing, getiteld ‘Rationele islamkritiek – redelijk atheisme tussen radicaal rechts en regressief links’.

Datum: zaterdag 7 oktober 2017.

Locatie: Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK), Domplein 4, Utrecht.

Aanvang: 14.30 uur (inloop met koffie/thee vanaf 14.00 uur); na afloop borrelen.

Toegangsprijs, vooraf te voldoen: € 5,- voor leden, € 10,- voor niet leden.

Aanmelden/betalen: door overmaking van het van toepassing zijnde bedrag op rek.nr. NL15INGB0000274551 t.n.v. De Vrije Gedachte o.v.v. ‘AC-Lezing’.
1 reactie “ANTON CONSTANDSE LEZING za. 7 oktober 2017, 14:30 uur in UCK, Domplein 4, Utrecht”


  1. Jan Willem Menso schreef:

    Het college van Maarten Boudry was taaie kost en bovendien niet zo goed te verstaan. Het ging vooral over de functie van een religie. Mij lijkt het belangrijker je het waarom af te vragen. Volgens mij voornamelijk onwetendheid. Daarom is het heden ten dage onbegrijpelijk, dat de verstandige westerse wereld nog steeds met een droombeeld bezig is.
    Het viel mij op dat de vereniging gloreert met de ontkenning en het zich afzetten tegen een religie met Maarten ’t Hart als voorbeeld. Een echte filosoof begint blanco en ontwikkelt daarna een vrije gedachte.
    Leon Korteweg was duidelijk.
Reageer