Anton Constandse Lezing 2014

Geplaatst op 20 augustus 2014 door

De jaarlijkse Anton Constandse lezing staat garant voor een interessante middag. Zo ook dit jaar. We hebben primatoloog Jan van Hooff bereid gevonden om de Anton Constandse lezing te verzorgen. Zijn lezing is getiteld ‘Apen zonder god, of toch niet? Een evolutionair-speculatieve zwerftocht.’

Datum: zaterdag 11 oktober 2014
Locatie
Oudegracht 99, 3511 AE, Utrecht (Oudaen)
Aanvang: 14.00 uur (inloop met koffie/thee vanaf 13.30 uur)
Toegang: Leden DVG: 7,50 euro (aan de zaal 10,- euro). Niet-leden: 15,- euro (aan de zaal 20,- euro)
Aanmelden: door storting van het bedrag op bankrekening NL15 INGB 0000 2745 51 van De Vrije Gedachte te Soest, o.v.v. Anton Constandse Lezing 2014

Programma

13.30 uur – Inloop met koffie/thee.
14.00 uur – Welkom en opening door Anton van Hooff (voorzitter DVG).
14.05 uur – Anton Constandse Vrijdenkerslezing door Prof. dr. Jan van Hooff.
14.45 uur – Prof. dr. Jeroen ten Voorde stelt zich voor. Hij is door De Vrije Gedachte en de Stichting Leo Polak Fonds benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Leo Polak Rechtsfilosofie aan de RUG.

15.00 uur – PAUZE

15.15 uur – Saskia Spigt licht haar prijsplastiek voor Vrijdenker van het Jaar toe.
15.30 uur – Laudatio van Hafid Bouazza Vrijdenker van het Jaar door de DVG-voorzitter.
15.40 uur – Reactie van Hafid Bouazza.
16.00 uur – Napraten en bijpraten bij de borrel.

Over de sprekers:

Prof. dr. Jan van Hooff (1936) studeerde biologie in Utrecht en Oxford bij Niko Tinbergen en Desmond Morris. Hij promoveerde op een onderzoek naar sociaal gedrag en communicatie bij mensapen. Vooral zijn vergelijkende studies over gelaatsexpressies bij apen en mensapen, in het bijzonder over de evolutie van lachen en glimlachen, hebben de aandacht getrokken. Van 1980 tot 2001 was hij hoogleraar ethologie en socio-ecologie aan de Universiteit Utrecht waar hij vooral studies deed naar de sociale processen, het sociaal gedrag en de sociale organisatie van dieren, in het bijzonder primaten zoals orang-oetans en chimpansees. Van 1996 t/m 1999 was hij vervangend hoodleraar aan de Universiteit Wageningen. Hij bekleedde gasthoogleraarschappen aan de Universiteit van Zürich (1988) en aan de École Normale Supérieure in Parijs (2001). Hij is honorair professor aan de Universitas Nasional te Jakarta, Indonesië.

Hafid Bouazza (1970) kwam in oktober 1977 naar Nederland. Hij is opgegroeid in Arkel en heeft in Amsterdam de studie Arabische taal- en letterkunde gevolgd. In 2003 won hij de Amsterdamprijs voor de Kunsten. In 2004 won hij De Gouden Uil voor zijn roman Paravion. Bouazza publiceert onder meer vertaalde poëzie op het weblog Loor Schrijft. In 2003 was Bouazza een van de gasten in het programma Zomergasten, dat jaar gepresenteerd door Joost Zwagerman. Bouazza staat bekend om zijn kritiek op de islam.

Prof. dr. Jeroen ten Voorde (1977) is universitair hoofddocent straf(proces)recht. Hij is tevens als bijzonder hoogleraar strafrechtsfilosofie, leerstoel Leo Polak, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het collegejaar 2014/15 doceert hij in de bachelor het nieuwe tweedejaars vak Materieel strafrecht. In de master rechtsgeleerdheid, afstudeerrichting straf- en strafprocesrecht is hij coördinator van en docent in de vakken practicum straf(proces)recht en profileringsvak II – verdiepend materieel strafrecht. Hij voert onderzoek uit in het kader van het onderzoeksprogramma Criminal Justice, Legitimacy, Accountability, Effectivity en is als fellow verbonden aan het E.M. Meijers Instituut.
4 reacties “Anton Constandse Lezing 2014”


 1. Hans Velderman schreef:

  Prof. dr. J. van Hooff: primatoloog. Lijkt me een verrassing voor u om van de vergelijkende studie ; gelaatsexpressies bij primaten en grimassen van mensen die deze site lezen te horen en vooral waarin nu eigenlijk de overeenkomsten en verschillen hun oorsprong hebben.
  Aangeboren? Hebben de apen een voorsprong misschien, wij moeten alles leren.
  Hopelijk vertelt hij u wel e.e.a. over wilde primaten en geen gedomesticeerde die hun gelaatsexpressies van mensen overnamen en dus meer op ons dan op hun wilde soortgenoten lijken.
  Nee, dan kun je beter prof.dr. de Waal uitnodigen! Waarom? Die weet alles van gedomesticeerde apengedrag. Volgens hem lijken Bonobo,s en Chimps zoveel op ons dat ze (net als wij) god niet meer nodig hebben.

 2. Hans Velderman schreef:

  Voor alle duidelijkheid; na-apen bedoel ik. Doen niet alleen de apen trouwens. Ik heb een vriend die volgende maand 90 wordt -verzetsheld- en onderbetaalde leraar economie, ergens in Den Haag ooit. Hij vloekt bijna altijd en is agressief tegen allen die hij niet kent. De enige die hij buiten zijn familie -en mij natuurlijk- vertrouwt, is zijn hond. Hij had meerdere honden maar alle honden vertoonden na enige tijd eenzelfde gedrag.
  Mijn vriend werd door de verschillende honden en ook de laatste nu steeds minder benaderbaar, geef hem een hand en de hond heeft je te pakken.
  Zo gaat het niet alleen met honden, volgens mij ook met apen.
  Moeten we ook honden -omdat ze zoveel op ons gaan lijken- rechten geven?
  Kunnen we aan Dawkins voorleggen.

 3. Hans Velderman schreef:

  Was ik eventjes vergeten te noemen, een mooie geweldenaar waarvoor ik zeer veel bewondering heb; filmregisseur Bert Haanstra .
  Als u naar zijn film/documentaire: “Zoo” kijkt , of ooit gekeken hebt en de verhalen, scripties, proefschriften van nu bekende primatologen ziet, herkent u misschien overeenkomsten. Niet dat ze op elkaar lijken! Meer van dezelfde ideeën en soms omgekeerd evenredig. Neemt niet weg dat het erop lijkt dat we vooruit gaan in kennis!

 4. Delores schreef:

  Although unsual and I had never really come across such a pesto…I am also very intrigued. I don't see any reason why this wo3#9n&lud;t be something delicious on pasta.Thanks for always finding the unusuals for us Mary ;o)Ciao for now,Claudia
Reageer