Aan het Volk van Nederland (1781)

Geplaatst op 26 juni 2016 door

Elke eerste donderdagavond van de maand houden we de Vrijdenkersborrel Deventer mede voor de steden en plaatsen in de regio Stedendriehoek, Salland, Twente en Achterhoek in de Fermerie te Deventer.

Op de Vrijdenkersborrel Deventer van donderdagavond 7 juli 2016 spreekt Ewout Klei (politiek historicus, schrijver) over de heruitgave van:

‘Aan het Volk van Nederland’

Het pamflet ‘Aan het Volk van Nederland’ werd anoniem geschreven en verspreid in de nacht van 25 op 26 september 1781. Het stond vol met felle kritiek op het stadhouderlijk stelsel onder het Huis Oranje-Nassau en de met hem heulende aristocratische regenten die de bevolking uitbuitten. In het pamflet werd geopteerd voor een democratische republiek van gelijke burgers die allemaal verkiesbaar waren tot het openbaar bestuur. De revolutionaire democratische beweging werd in 1787 door een Pruisische militaire interventie onderdrukt, maar kreeg in 1795 met Franse militaire hulp alsnog de gelegenheid om haar idealen te verwezenlijken bij de stichting van de Bataafse Republiek. Het pamflet werd geschreven door de Overijsselse politicus baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741–1784). In hoeverre kunnen we lering trekken uit het politieke beroemde pamflet uit 1781 ten aanzien van de huidige politieke elite en het pleidooi voor vrijheid van meningsuiting?

De discussie naar aanleiding van de inleiding zal gaan over de plaats en rol van vrijheid van meningsuiting en de kloof tussen burger en politiek. Wil je mee discussiëren? Kom dan donderdagavond 7 juli 2016 naar de Fermerie te Deventer.

Klik hier voor meer informatie.
1 reactie “Aan het Volk van Nederland (1781)”


  1. Joop Herwig schreef:

    Beste Kayleen, Sherlyn, Emeline, Mavrick, Latrice, Millicent, Lotta, Doc, Joan, Wood, Joni, …
    Dat was heel erg interessant. Ook bijzonder informatief en relevant. Complimenten!
    Maar wat vind je van God, Allah, Shiva, Geld, Trump, Wilders… welke is jouw persoonlijke favoriet?
Reageer