De Dageraad voor en na WOII

Geplaatst op 27 april 2016 door

Elke eerste donderdagavond van de maand houden we de Vrijdenkersborrel Deventer mede voor de steden en plaatsen in de regio Stedendriehoek, Salland, Twente en Achterhoek in de Fermerie te Deventer.

Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid. De Vrijdenkersborrel Deventer van donderdagavond 5 mei 2016 sluit hierop aan door aandacht te besteden aan:

‘De Dageraad voor en na WOII’

Tijdens de avond wordt ingaan op de rol en de plaats van de vrijdenkersbeweging De Dageraad rondom de tweede wereldoorlog. De Dageraad is de oprichtingsnaam (1856) van De Vrije Gedachte.
Door toedoen van de NSB gesteund door de Katholieke parlementsleden zijn de uitzendrechten van de Vrijdenkers Radio-Omroep (VRO) in 1939 ingetrokken. De VRO stipte het opkomende fascisme aan in Italië, Spanje en de Jodenvervolging in Duitsland aan. Dat laatste werd aangemerkt als het beledigen van het Duitse staatshoofd Hitler. Waar kennen we dat van? Dat was de aanleiding van het verbod op de VOR.
Na de inval van de Duitsers werden voorvechters van De Dagenraad zoals Leo Polak en Anton Constandse gevangengezet in concentratiekampen. Leo Polak stierf in 1941 in het concentratiekamp Sachsenhausen. Anton Constandse komt uiteindelijk terecht in het politieke gijzelaarskamp Sint-Michielsgestel en overleeft de oorlog.

Klik hier voor meer informatie.
2 reacties “De Dageraad voor en na WOII”


  1. Henk Koehorst schreef:

    Professor Polak is meermaals door niet joodse vrienden gewaarschuwd dat ie gevaar liep maar hij dacht dat hij door zijn hoge status niet zo’n gevaar liep.
    Zijn eigen vrouw heeft me dat in 1952 verteld en dat is bevestigd door Bé Kooker, toenmalig voorzitter van de Vrije Gedachte, afdeling Amsterdam en zelf joods en ondergedoken in de oorlog.

  2. Els Geuzebroek schreef:

    Het is een van die voorbeelden die laten zien dat het fascisme/nazisme reactionaire reacties waren op de groeiende populariteit van de emancipatiebewegingen. Hier zou veel meer aandacht voor moeten zijn. Het valt mij altijd op hoe het anarchisme wordt voorgesteld als een gewelddadige beweging, terwijl eigenlijk de geschiedenis laat zien hoe de gevestigde macht voortdurend met geweld reageert op pogingen van het volk om zich van de onderwerping, uitbuiting en religie te bevrijden.
Reageer