Anton Constandse Lezing 2011

Geplaatst op 20 juli 2011 door

Copyright HHC 2012. All rights reservedOp zaterdagmiddag 5 november organiseert onze vereniging de jaarlijkse Anton Constandse vrijdenkerslezing. Dit jaar wordt de lezing verzorgd door Ronald Plasterk. Onderwerp van zijn lezing is ‘De biologische functie van religie’. Tevens wordt tijdens deze middag de filosoof, Utrechtse universitair hoogleraar en publicist Herman Philipse uitgeroepen tot Vrijdenker van het Jaar.

Wanneer: zaterdag 5 november 2011
Waar: De aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, Domplein 29 te Utrecht
Hoe laat: 14.00 – 17.00 uur.  Inloop vanaf 13.30 uur. Na afloop borrel.

Entree:
Leden De Vrije Gedachte: € 5,-
Niet-leden: € 10,-
Entree te voldoen aan het begin van de lezing.

Programma

13.30 uur
Ontvangst met koffie/thee.
14.00 uur
Opening door Anton van Hooff (voorzitter De Vrije Gedachte)
Lezing Ronald Plasterk, De biologische functie van religie
Pauze
15.15 uur
Herman Philipse, Vrijdenker van het jaar
17.00 uur
Borrel

Over de lezing, huldiging en voordracht:

De biologische functie van religie: Mensen zijn zoals alle levende wezens door evolutie ontstaan, als resultaat  van natuurlijke selectie. Daarom is het in de biologie een legitieme vraag om  bij een eigenschap die veelvuldig voorkomt de vraag te stellen: waartoe dient  die eigenschap? Wat is de reden dat deze eigenschap in de loop der evolutie is  ontstaan en is blijven bestaan? Het geloof in hogere, buitenaardse machten, komt voor in elke tijd en elke cultuur. Dus wat is de biologische functie van religie?

Vrijdenker van het jaar: Huldiging en voordracht “Een beslisboom voor de gelovige”, waarin Philipse een voorproefje geeft van zijn binnenkort te verschijnen boek God in the Age of Science? A Critique of Religious Reason.

Over de sprekers:

Ronald Hans Anton Plasterk (Den Haag, 12 april 1957) is wetenschapper en politicus. Van 2007 tot 2010 was hij, namens de Partij van de Arbeid,  minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in het kabinet-Balkenende IV. Momenteel is hij Tweede Kamer-lid. Plasterk is bioloog, gespecialiseerd in de moleculaire genetica. Tot aan zijn ministerschap was hij columnist en polemist.

Herman Philipse (Den Haag, 13 mei 1951) is filosoof en universitair hoogleraar. Hij heeft rechten en wijsbegeerte gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden en filosofie te Oxford, Parijs en Keulen. Sinds 1 september 2003 is hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Philipse is bekend vanwege zijn atheïstische overtuiging. Hij heeft bekendheid gekregen door de uitgave van zijn Atheïstisch manifest en door zijn polemieken over theologie en moraal. Internationaal maakte hij indruk met de kritische Heidegger-studie Heidegger’s Philosophy of Being. Philipse publiceert regelmatig over actuele onderwerpen.
3 reacties “Anton Constandse Lezing 2011”


 1. Hendrik Arie Baartman schreef:

  Geachte redactie,
  Hopelijk vinden jullie spoedig een locatie voor de lezing,
  wens jullie veel succes en gezondheid.
  De groeten uit een regenachtig Duitsland,
  Hendrik

 2. Ida A.H. T. Bunte schreef:

  Graag opgeven voor de Constandselezing.
  Telefoon geeft geen contact helaas.

  Ben een ouder lid.

 3. k.j. wouters schreef:

  Ben zeer geïnteresseerd in die biologische functie van religie! Ergens zal er toch een verband zijn, tussen de christelijke religie en de massamoorden begaan over heel Latijns-Amerika en elders. Voor mij is dat verband al lang duidelijk, maar dan vooral vanuit sociologische redenaties,
  Helaas kan ik de bijeenkomst niet bijwonen, maar wens een ieder veel succes.

  Met groeten,
  Klaus-J. Wouters
  Lima-Peru.
Reageer