Anton Constandse Lezing 2013

Geplaatst op 2 september 2013 door


Datum:
zaterdag 21 september 2013.
Locatie
Polman’s Huis, hoek Jansdam & Keistraat, Utrecht.
Aanvang: 14.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur met koffie/thee.
Einde: 17.00 uur
Toegang: € 10,00. Leden De Vrije Gedachte: € 5,00.
Aanmelden: via aanmeldformulier HHC

Programma:

Ook dit jaar belooft het een boeiende middag te worden. We hebben mr. Winnie Sorgdrager bereid gevonden om de Anton Constandse lezing te verzorgen. Sorgdrager (Den Haag, 6 april 1948) is juriste en voormalig politica voor D66. Zij was procureur-generaal en minister van Justitie. Op dit moment is zij lid van de Raad van State en vervult ze diverse bestuursfuncties. Ze is tevens voorzitter van het Multatuligenootschap. De titel van haar lezing luidt: ‘Wat is er mis met religie?’

‘In naam van een geloofsovertuiging is veel aangericht. In het verleden en het gebeurt ook nu nog op grote schaal. Toch moet dat er niet toe leiden dat alles wat met religie te maken heeft overboord wordt gegooid. In die zin vind ik het debat over religie te veel een dogmatisch karakter hebben.’

Tijdens de bijeenkomst zal Dick Swaab worden gehuldigd als Vrijdenker van het Jaar waarna hij een voordracht zal houden. Dick Frans Swaab (Amsterdam, 17 december 1944) is een Nederlandse arts en neurobioloog die grote bekendheid geniet als hersenonderzoeker. Hij is hoogleraar in de neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam en was tot 2006 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Na afloop van de middag (vanaf 17.00 uur) is er een borrel waar kan worden nagepraat en verder gediscussieerd over de middag.
5 reacties “Anton Constandse Lezing 2013”


  1. Hans Velderman schreef:

    Winnie Sorgdrager? Ja, herinnert u zich nog? Een minister van Justitie die het aandurfde een intellectuele mastodont als Doctors van Leeuwen te weerstaan. Viel ik bijna van mijn stoel en vol bewondering werd ik en ben ik een bewonderaar van haar.
    Maar dan komt er na haar rede een huldiging voor een neurobioloog die heeft uitgevonden wat de monniken reeds in de middeleeuwen beweerden. Dieren (en nu ook mensenhersenen) zijn slechts werkende instrumenten. De monniken schopten tegen een hond en lachten om het gejank van het dier. Leuk zo’n speelgoed.
    Er verandert weinig of niets. Vooral op inzicht en vooruitgang en daar word je voor gehuldigd.
    Bravo! Bravo, bravisimo!

  2. Jules Brabers schreef:

    Meneer Velderman, ik zou zeggen, ‘komt dat zien’ of liever gezegd ‘komt dat horen.’ U bent, als fan van mevrouw Sorgdrager, uiteraard zeer van harte welkom. Ik verzeker u, indien u zich voor deze middag aanmeldt, mag u na de lezing van mevrouw Sorgdrager en vóór de huldiging van Dick Swaab weg. Ik zal het niet doorvertellen. U mist dan wel de borrel, waar u wellicht met mevrouw Sorgdrager of Dick Swaab in gesprek kunt gaan, maar ja, je kunt ook niet alles hebben. We verheugen ons op uw komst.

  3. lei de pol schreef:

    Met reacties als die van de heer Hans Velderman krijgen we vast een heel prettige samenleving. Hoewel hier en daar de zuurgraad toch wel een beetje zijn betoog aantast. Maar ja, als je zelf een enorme staat van dienst hebt, staat het je natuurlijk vrij om vanuit de toren van je eigen gelijk anderen de maat te nemen.

  4. Hans Velderman schreef:

    Mevr. de Pol, Wat neurobiologie en uw opmerking -door mijn reacties een prettige samenleving krijgen- met elkaar te maken heeft, ontgaat mij eventjes. Als u aanwezig was vandaag bij de huldiging van meneer Swaab en de euforische stemming uw hormoonspiegel ophoogde? Prettig ontwaken wens ik u. Maar leg voortaan met argumenten uit wat u bedoeld a.u.b.

  5. Hans Velderman schreef:

    Soms in een sombere bui (hormoontjes) overdenk ik wel eens hoe meneer Swaab door simpelen voor lul wordt gezet. Als ik het nalees en overdenk wat een meneer tegen meneer Swaab zei: Volg maar eens een cursus logica!. Ja die heb ik gevolgd maar de simpelheid van sommigen (wiskunde is het meest logische en simpele) blijk ik een gebrek te hebben. Neem nu Herman Philipsen, die een wetenschapper voor joker zette. Alsof hij plaatsvervangende joker is. Ja, volgens mij wel. Een gedrocht in de filosofie, die leugenaartjes wipt en laat verhuizen naar Gods own country. Ja die deugt. Soms in een verdrietige bui ben ik somber en weet dat het door hormoontjes wordt veroorzaakt.
Reageer