Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Verlichtingsborrel Den Haag

13 februari 2017 @ 20:00 - 22:00

| €3

Weerbare democratie, grenzen van democratische tolerantie

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op maandagavond 13 februari 2017 komt Bastiaan Rijpkema spreken over zijn boek Weerbare democratie, de grenzen van de democratische tolerantie.

Democratie is waarschijnlijk het beste wat de politieke filosofie heeft voortgebracht. Toch is het geen rustig bezit: democratie bevat de ingrediënten voor haar eigen vernietiging. Wat brengt een democratie ertoe om haar eigen noodlot te omarmen? Mag een democratie zich verweren tegen antidemocraten – of is dát juist heel ondemocratisch? Hoe voorkom je dat democratie in prille staten betekent: ‘one man, one vote, one time’? Uiteraard wordt er ook een link gelegd met de aanstaande verkiezingen in Nederland.

Mr. dr. Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Voor de handelseditie van zijn proefschrift Weerbare democratie kreeg hij de Prinsjesboekenprijs 2016, de prijs voor het beste politieke boek van het jaar. Eerder was hij medesamensteller van Bij de beesten af! Over dierenrecht en onrecht (2013) en publiceerde hij als coauteur Wat te doen met antidemocratische partijen? (2014). Rijpkema maakt deel uit van het Filosofisch Elftal van Trouw en levert regelmatig commentaar op de actualiteit voor Radio 1 (Nieuws & Co).

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding
Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 10% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3615472 of info@deooievaer.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks
De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. De Verlichtingsborrel wordt elke 2e maandag van de maand gehouden van 20:00 – 22:00 uur. Inloop is vanaf 19:30 en nazit zolang het gezellig is. Aanmelden hoeft niet. De entreeheffing (€3) is een bijdrage in de kosten. Drankjes en eventuele maaltijd zijn voor eigen rekening.

Volgende
De volgende Haagse Verlichtingsborrel is maandag 13 maart 2017. Spreker is dan Celal Altuntas.

Details

Date:
13 februari 2017
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€3

Organizer

Haagse Verlichtingsborrel
Email:
redactie@verlichtingsborrel.org
Website:
http://verlichtingsborrel.org/

Venue

Stadsbrasserie de Ooievaer
Turfmarkt 2
Den Haag,
+ Google Map
Phone:
070 361 5472
Website:
http://www.deooievaer.nl/