Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Verlichtingsborrel Den Haag

12 december 2016 @ 20:00 - 22:00

| €3

Goddeloze Moraal

Tijdens de Haagse Verlichtingsborrel op 12 december 2016 houdt Willem Vermaat een lezing over de goddeloze moraal.

Waarom zouden we onszelf goed gedragen als er toch geen god is die over ons oordeelt?  Voor veel religieuzen – en dus voor veel mensen in het algemeen – is dit een retorische vraag. Zonder god zouden we niet kunnen vaststellen wat goed en fout is. Het tegendeel is waar. Religie is een belemmering voor ethisch reflecteren en handelen. Atheïsme en liberalisme vormen een basis voor de moraal die superieur is. De uitkomsten van ethisch reflecteren vanuit deze basis kunnen echter ook voor liberale atheïsten verrassend en confronterend zijn.

Willem Vermaat MSc (Vlaardingen, 1989) werkt als docent milieuwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich veel bezig met goddeloze ethiek en komt op voor onderdrukten. In het bijzonder laat hij regelmatig zijn stem horen voor een grote groep vergeten slachtoffers: niet-menselijke dieren. Dit komt tot uiting in onder andere zijn publiek schrijven en spreken.

Aansluitend aan de lezing is er gelegenheid tot vragen. Voor en na de spreker is er ruim gelegenheid voor onderling contact en om met elkaar van gedachten te wisselen.

Maaltijdaanbieding
Voorafgaand aan de Verlichtingsborrel is het mogelijk met 10% korting op de normale menuprijzen een lekkere maaltijd naar keuze te nuttigen. Lekker, gezellig en gemakkelijk. Zo wordt de avond niet alleen een genot voor de geest, maar ook voor het lichaam. Voor de maaltijd uiterlijk een dag tevoren reserveren op 070 3615472 of info@deooievaer.nl onder vermelding ‘Maaltijd Verlichtingsborrel’. Aan tafel tussen 18:00 en 19:30 uur.

Maandelijks
De Haagse Verlichtingsborrel is een maandelijks feestje over helder denken, de moraal en het goede leven. Voor vrijdenkers, atheïsten, humanisten, sceptici en belangstellenden. De Verlichtingsborrel wordt elke 2e maandag van de maand gehouden van 20:00 – 22:00 uur. Inloop is vanaf 19:30 en nazit zolang het gezellig is. Aanmelden hoeft niet. De entreeheffing (€3) is een bijdrage in de kosten. Drankjes en eventuele maaltijd zijn voor eigen rekening.

Volgende
De volgende Haagse Verlichtingsborrel is maandag 9 januari 2017m met Paul Cliteur als spreker.

Details

Date:
12 december 2016
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€3

Organizer

Haagse Verlichtingsborrel
Email:
redactie@verlichtingsborrel.org
Website:
http://verlichtingsborrel.org/

Venue

Stadsbrasserie de Ooievaer
Turfmarkt 2
Den Haag,
+ Google Map
Phone:
070 361 5472
Website:
http://www.deooievaer.nl/